Film o Ratku Rudiću proglašen najboljim na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru 1Foto: Shutterstock/IP999

Na Zlatiboru je večeras zatvoren 13. Međunarodni festival sportskog filma, a nagradu „Grand prix – gold gondola“ dobio je film „Dogodio se – Ratko Rudić“, autora Dejana Aćimovića.

Članica međunarodnog žirija Marijana Terzin Stojčić rekla je da je „pažljivo, godinama pripremano i snimano svedočanstvo drugih o jednom čoveku, koji je napravio temelje za vrhunske rezultate u reginalnom, evrposkom i na kraju svetskom vaterpolu“.

„Čoveku, koji je ovaj sport učinio besmrtnim i dao nadu generacijama koje su došle posle njega. Malo je dokumentarnih ostvarenja koja su okupila toliki broj relevantnih sagovornika i uklopili ih u jednu priču. Vrlo jasno ispričana priča o prijateljstvu, o ljubavi prema sportu i izazovima, priča iznad svih zastava, o čoveku, o Ratku Rudiću“, kazala je Marijana Terzin Stojčić.

Žiri je dodelio nagrade za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu, autorima filma „Zemlja heroja“, Janu Filipu i Jordanu Frangešu i za najbolji film o ličnosti u sportu, autoru Željku Mirkoviću, za film „Nikola Palić – legenda“.

Za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost u filmu nagradu je dobio režiser i scenarista filma „Četiri i trideset“ Vasilij Ovšinikov.

Nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju dokumentarnog filma dobio je film „Žrtvovana lepota – Milunka Lazarević“, dok je nagradu za najbolji igrani film dobio autor Kleman Bompart za film „Za ljubav prema igri“.

Žiri je dodelio nagrade za najbolji dugometražni indijski film „Pomeranje planina“, za najbolji srednjemetražni dokumentarni film „Plavi lavovi“, Tomislava Žaje iz Zagreba i nagradu za najbolji kratkometražni film „Let vilinih konjica“, autora Injaki Alforja Sagone.

Na završnici festivala dodeljena su i posebna priznanja za doprinos filmskoj umetnosti, televizji i sportu, za dokumentarni film „Olimpijada u Sarajevu“, iz ovogodišnje produkcije Federalne televizije Sarajevo, a isto priznanje dobio je film o slavnom rukometašu „Zoran Tuta Živković – NepobeDIV“.

U olimpijskom krugu festivalskih nagrada su film „Na zlatnim skalama“ u produkciji opštine Herceg Novi i kompanije Cinne sport, režisera Ivice Vidanovića i film „Olimpijsko smeće“, autora Erika Semaškina.

Nagradu su dobili i filmovi „Bili su to dani i.. godine jedinstvenih 55“, autora Predraga Milinkovića i dokumentarac „Trka na kraju sveta“, autora Galeba Nikčevića.

Kako je istaknuto, poslednje posebno priznanje dobio je film „Od prvog do četvrtog“, koji pripada bivšim članovima kadetske košarkaške reprezentacije Makedonije, a koja je osvojila četvrto mesto na evropskom prvenstvu 1995. godine u Lisabonu.

Dobitnik priznanja za životno delo je skijaš iz Slovenije Jurij Jure Franko, koji je tom prilikom kazao da je iznenađen, jer je upoređen sa velikanima i njegovim idolima.

„Veliki doprinos ove manifestacije je što daje mladima nadu i ne samo nadu, već i da vide šta može da se uradi, kad se radi srcem, punom željom i snagom i da se postiže dobar rezultat“, kazao je Franko agenciji Beta.

Na zatvaranju festivala prikazani su filmovi „Nikola Pilić – legenda“ i „Beograd 92“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari