Film „Otac“ u nemačkim bioskopima od 2. decembra  1Goran Bogdan u filmu "Otac" Foto: Maja Medić

Višestruko nagrađivana socijalna drama „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, od 2. decembra naći će se na redovnom repertoaru bioskopa u nekoliko najvećih gradova širom Nemačke.

Film koji Golubović potpisuje i kao scenarista, zajedno sa hrvatskim rediteljem Ognjenom Sviličićem, ranije je otkupljen za distribuciju u SAD, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, Južnoj Koreji, Litvaniji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Kipru, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru, Egiptu, Iranu, Iraku,  Jordanu, Kuvajtu, Libanu, Iraku, Sudanu, Maroku…, objavili su njegovi producenti.

Posle svetske premijere na prošlogodišnjem Berlinalu u programu “Panorama”, “Otac” je dobio brojna priznanja na mnogim domaćim i inostranim festivalima (Zlatna arena u Puli za najbolju manjinsku koprodukciju i Zlatna vrata Pule za najbolji film po glasovima publike, nagrada žirija kritike FEDEORA na prošlogodišnjem Festu…).

Naslovna uloga u ovom filmu, pored brojnih festivalskih nagrada, donela je Goranu Bogdanu i nominaciju za najboljeg evropskog glumca i nagradu Evropske filmske akademije.

O filmu

U potresnoj drami čija se priča bazira na istinitom događaju, sjajne likove ostvarili su i Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jova Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić, Ljubomir Bandović,  i deca Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

“Otac” je snimljen u koprodukciji šest zemalja, uz podršku Filmskog centra Srbije, nemačkog fonda MDM, francuskog fonda Cinema du Monde, hrvatskog i slovenačkog fonda i fonda BiH, Arte France i ZDF Arte, kao i koprodukcionog fonda Eurimages.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari