Rasel Krou, prednastavakFoto: EPA-EFE/JASON O'BRIEN

Epska istorijska drama „Gospodar i zapovednik“ (Master and Commander: The Far Side of the World) iz 2003. godine uskoro bi mogla da dobije prednastavak.

Stiv Asbel, šef studija „20th Century Studios“, nedavno je dao intervju za Holivud riporter tokom kojeg je otkrio da studio trenutno radi na brojnim franšizama, kao što su „Alien“, „Predator“ i adaptacije dela Agate Kristi. Među projektima koji su u planu je i prednastavak filma „Gospodar i zapovednik“, koji još uvek nema reditelja, prenosi Index.

„Stvarno se trudim. To je bio prvi film na kojem sam radio kada sam se pridružio Foksu pre 20 godina. Imamo odličan scenario. Samo trebam da nađem pravu osobu da režira“, izjavio je Asbel.

O čemu se radilo u filmu „Gospodar i zapovednik“?

Ovaj film iz 2003. bio je adaptacija tri različita romana iz istorijskog serijala o kapetanu Džeku Obriju i njegovom brodskom lekaru Stivenu Maturin, poznatog britansko-irskog romanopisca Patrika O’Brajana. Film je režirao Piter Vir, reditelj filmova „Društvo mrtvih pesnika“ i „Trumanov šou“.

Film se dešava 1805. godine, u doba kada su Evropom harali Napoleonski ratovi, a u fokusu radnje je kapetana britanske kraljevske mornarice Džek Obri (Rasel Krou) kojem je naređeno da uništi francuski gusarski brod Aheron. Vođen svojim ponosom i tvrdoglavošću, Obri odbija da odustane od svog zadatka i gura svoju posadu do iznemoglosti, čak i kada su svi izgledi da neće ispuniti svoj cilj.

Kapetan koji je fokusiran na svoju dužnost prema domovini, ulazi u sukobe s razumnim i staloženim brodskim hirurgom Stivenom Maturinom (Pol Betani), koji često preispituje prirodu rata jer ga više privlače nauka i istraživanje. No, kako vreme prolazi, između njih se počinje rađati neočekivano prijateljstvo.

Sporedne uloge u filmu igrali su Džejms Darsi, Edvard Vudal, Maks Pirksi, Džek Rendal, Meks Benic, Lii Inglbi i Ričard Pejts.

Uprkos pohvalama kritičara, „Gospodar i zapovednik“ nije ostvario veliki finansijski uspeh u bioskopima. Uspeo je da zaradi oko 211 miliona dolara, ali troškovi produkcije iznosili su čak 150 miliona dolara.

U međuvremenu je film dobio kultni status i mnogi žele da gledaju još avantura Obrija i Maturina na velikom platnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari