Film reditelja Mladena Kovačevića dobitnik nagrade Srce Sarajeva 1Foto: Promo

Film srpskog reditelja, Mladena Kovačevića „MERRY CHRISTMAS, YIWU“, dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala.

Svoju svetsku premijeru, ovaj film je imao u januaru, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu namenjenom mladim evropskim rediteljima.

Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak.

Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, rađen je u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Autori i producenti filma izražavaju duboku zahvalnost za podršku Filmskog centra Srbije. Zahvaljujući FCS-ovom imanju sluha za osvedočeni potencijal savremenog srpskog dokumentarnog filma i usled njihove konzistentne politike prisustva i učešća srpskih autora i producenata na najrelevantnijim razvojnim programima i festivalskim marketima, ovaj projekat je razvijan i finansiran u okviru prestižnih evropskih filmskih razvojnih programa: Eurodoc 2017, Beldocs in Progress 2017, Docu Talents – Karlovy Vary International Film Festival 2017, Doc Preview Training – DOK Leipzig 2017, WEMW – Trieste Film Festival 2018, Visions Sud Est Award – Visions du Réel Focus Talk 2018.

MERRY CHRISTMAS, YIWU je finansiran od strane nacionalnih filmskih centara zemalja koproducenata, te od strane postprodukcionih fondova Doha filmskog instituta i švajcarskog Visions sud est. Film je u fazi produkcije bio unapred prodat za TV emitovanje kanalima u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Rusiji i Finskoj, a shodno svojoj tematici, uoči Božića 2020. simultano će biti emitovan na većini evropskih TV kanala kojima je prodat.

Nakon svetske premijere, film je do sada prikazan na festivalima u Geteborgu, Stokholmu, HotDocs Toronto, Biografilm festivalu u Italiji, Sarajevo film festivalu i MakeDoxu.

Svoju domaću premijeru, Merry Christmas, Yiwu će imati na otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari