hit filmfoto:promo

Od skandinavskih filmova navikli smo na noar, priče o detektivima i serijskim ubicama i komplikovane porodične drame u kojima niko nije baš sasvim svoj, ali sada imamo i novu kategoriju na koju treba obratiti pažnju – horor po motivima folklora, piše City Magazine.

U pitanju je film Troll za koji verovatno niste čuli do sada osim ako niste ušli na Netfliks ovih dana, jer je on trenutno najgledaniji u Srbiji, a nalazi se i na listi najgledanijih u mnogim drugim zemljama, čak i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film je već hit na Tviteru, gde mnogi korisnici imaju zanimljiv pogled na njega, pa ga tako neki opisuju kao mešavinu Parka iz doba Jure i King Konga (što je očigledno bila jedna od inspiracija sudeći po trejleru), a drugi ga zovu jednim od najboljih filmova godine.

Film Troll pisao je Espen Aukan, poznat po ostvarenjuVikingulven, a u pitanju je atmosferični horor koji prati paleontološkinju u pokušaju da otkrije šta se to dešava u jednoj planini, odnosno šta se to probudilo. Ne postoji ništa logično u vezi sa daljim raspletom koji se tiče pokušaja da se spasu ljudi iz Osla.

Zvanični opis za film deluje jednako blesavo kao premisa: „Nešto gigantsko se probudilo nakon što je bilo zarobljeno hiljadu godina. Uništavajući sve što mu se nađe na putu, ovo stvorenje se brzo bliži prestonici Norveške. Ali kako možete da zaustavite nešto za šta ste mislili da postoji samo u norveškom folkloru?”.

Trol u naslovu uopšte nije metafora i ovaj film donosi puno akcije bez previše opterećivanja vijugama logikom. Režirao ga je Roar Utaug (poznat po filmu Tomb Raider), a uloge tumače In Mari Vilman, Kim Falk, Mads Sjegard Petersen, Gard B. Eidsvold, Pol Anders Nordvi, Erik Vorenholt i Hugo Mikal Skor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari