Nezaobilazni porodični božićni filmovi (VIDEO) 1Foto: Pixabay/Tookapic

S obzirom na to da smo uveliko u sezoni praznika, pokušali smo da sastavimo listu filmova bez kojih praznici prosto nisu praznici. Sva je prilika da ste većinu već gledali i to nekoliko puta, a bogami velike su šanse da ćete i ovog januara da natrčite na neku od repriza.

”Sam u kući” (Home alone)

Ovaj božićni klasik iz 1990. godine, u režiji Krisa Kolumbusa prati urnebesnu avanturu nestašnog sedmogodišnjeg Kevina Mekalistera, kog tumači Mekoli Kalkin, koji slučajno ostaje sam u kući za vreme Božića, dok cela njegova porodica odlazi na odmor. Film prati njegove avanture i bliski susret sa lopovskim duom Harijem i Marvom.

”Umri muški” (Die hard)

Ovaj popularni akcioni film, u režiji Džona Mektirnana, a zasnovan na romanu Rodrika Tropa, svoj status ”božićnog filma” dobio je pre svega na račun činjenice da se radnja odvija na Božić. Iako mogo češće klasifikovan kao akcioni klasik, ovaj film je voljen od strane široke publike zbog svog humora, akcije i fenomenalnim glumcima u glavnim ulogama, poput Brusa Vilisa u ulozi heroja Džona Meklejna i Alana Rikmana u ulozi glavnog negativca Hansa Grubera.

”Noćna mora pre Božića” (Nightmare before Christmas)

Ovaj animirani film u produkciji Tima Bartona, a u režiji Henrija Selika koji je izašao 1993. godine prepoznatljiv je po stop-motion animaciji i izvanrednoj temi. Film je omiljen među gledaocima svih uzrasta i predstavlja idealan porodični film.

”Serendipity”

Ova američka romantična komedija u režiji Petera Kelsona iz 2001. godine pleni svojom škakljivom temom o sudbinskim susretima, ljubavi, slučajnosti i odlukama. Radnja filma otpočinje u Njujorku uoči Božića kad se protagonistima dogodi baš jedno takvo veče posle kog ništa ne ostaje isto. Glavne uloge tumače Džon Kjuzak i Kejt Bekinsejl.

”Holiday”

Ova romantična komedija prati dve žene, Amandu (Kameron Dijaz) i Iris (Kejt Vinslet) koje tokom božićnih praznika kako bi pobegle od problema svog svakodnevnog života odlučuju da zamene domove. Amanda iz Los Anđelesa odlazi u Englesku, dok Iris odlazi u Los Anđeles. U novim okruženjima, obe žene doživljavaju neočekivane promene u svojim životima što dovodi do niza smešnih situacija.

”How the Grinch stole Christmas”

Legendarni performans Džima Kerija u ulozi Grinča obeležio je detinjstva mnogih, i ova njegova uloga i citati iz filma i dan-danas su relevantni. Režirao ga je Ron Hauard, a ovaj božićni klasik izašao je 2000. godine.

”Love actually”

Ova britanska ljubavna komedija postala je obeležje novogodišnjih i požićnih praznika. Prateći nekoliko različitih, naizgled potpuno nepovezanih priča, ovaj film predstavlja nekoliko različitih vrsta ljubavi. Ova romantična komedija izašla je 2003. godine u režiji Ričarda Kurtisa, sa velikim zvezdama u glavnim ulogama poput Hju Granta, Eme Tompson, Kire Najtli i Lijama Nisona.

”Elf”

Ova američa komedija iz 2003. godine postala je klasik i obeležje sezone božićnih i novogodišnjih praznika. Film prati Badija, čoveka koji je odrastao na Severnom polu i misli da je jedan od vilenjaka i njegove pokušaje da se prilagodi normalnom životu u Njujorku. Sa Vil Farelom u glavnoj ulozi, ovaj film je prepun humora, topline i istinski doprinosi prazničnoj atmosferi.

”Zona Zamfirova”

Snimljen po romanu Stvana Sremca, u režiji Zdravka Šotre, film ”Zona Zamfirova” izašao je 2002. godine. Već dugi niz godina postao je neizostavan deo boćžićnog repertoara na ovim prostorima. Glavne uloge ove prepoznatljive ljubavne komedije-drame tumače Katarina Radivojević (Zone) i Vojin Ćetković (Mane).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari