Filmovi savremene evropske produkcije na repertoaru A1 kinoteke letnjeg bioskopa 1Foto: Dexin film, Centar film

A1 Kinoteka letnji bioskop svim ljubiteljima sedme umetnosti, pored domaćih i stranih klasika, nudi pažljivo biran repertoar savremene svetske i evropske produkcije. U narednim danima na repertoaru su španska, italijanska i francuska ostvarenja iz 2023. i 2022. godine.

U subotu, 20. jula, biće prikazana španska komedija „Na terapiji“, koju potpisuje Herardo Erero, poznati španski reditelj i producent. Kroz priču tri para koji učestvuju nesvakidašnjoj grupnoj terapiji, razotkrivaju se tajne, kompleksni odnosi i gradi se priča koja vodi do neočekivanog obrta.

U nedelju, 21. jula biće prikazan film „Povratak Kazanove“, italijanskog reditelja Gabrijela Salvatoresa, italijansko – francuska produkcija, u kome je glavnu ulogu ostvario poznati italijanski glumac Toni Servilo, koga publika prepoznaje po ulozi u filmu „Velika lepota“. Ova drama donosi priču o kraju karijere jednog priznatog reditelja koji kroz film koji snima o Kazanovi, koji nema više šarma ni moći nad ženama, a ni novca, istražuje sopstvene granice i postavlja sebi pitanje da li je njegovo odnosno njihovo vreme prošlo. Priča i epoha Kazanove i reditelja se prepliću i dopunjuju i predstavljaju svojevrsno putovanje kroz unutrašnji svet glavnog lika.

Špansko-francuski višestruko nagrađivani film „Zveri“ u režiji Rodriga Sorogojena, biće prikazan u utorak, 23. jula. Ovo ostvarenje koje je premijerno prikazano u Kanu, i koje je ponelo devet nagrada Goja, od kojih jednu za najbolji film i za najbolju režiju, a nagrađen je na festivalima u San Sebastijanu, Antaliji, Tokiju, Almeriji, Čikagu, Hajnanu, itd donosi priču o „fanatizmu, nepostojanju dijaloga i potpunom ne uvažavanju druge strane“, reči su autora. Savremeni vestern, u kome se sredovečni par Francuza doseljava u Galiciju, od samog početka nagoveštava netrpeljivost koja će eskalirati u sukob.

Karte za projekcije filmova prodavaće se unapred u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije na ulazu Doma Vojske Srbije u periodu od 20 do 21 časova, po ceni od 300 dinara. U okviru projekta A1 Kinoteka, karte za digitalno restaurisane filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije. U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1, sa početkom u 21.15 časova.

A1 Kinoteka letnji bioskop organizuje se treću godinu zaredom u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske. Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Jugoslovenske kinoteke i na blagajni u Uzun Mirkovoj ili Doma vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari