Filmski centar Crne Gore: Najviše sredstava za "Nebesa" 1Foto: Filmski centar Srbije/logo

Na najnovijem konkursa Filmskog centra Crne Gore, u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija, najviše sredstava određeno je za „Nebesa“, projekat novog filma srpskog scenariste i reditelja Srđana Dragojevića.

Novom filmu Srđana Dragojevića je u decembru 2016. godine na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara, podseća se u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Zasad se zna da je scenario Nebesa zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i da kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. (kraj) lj

Iz obrazloženja komisije HAVC-a moglo se doznati da je priča razlomljena na tri narativna toka i odvija se 1993, 2001. i 2018. godine.

Nebesa mogu da računaju na 69 hiljada evra pomoći Filmskog centra Crne Gore. Crnogorski koproducent u je producentska kuća Montenegro Max Film.

Nebesa su ranije izborila i 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije (koproducent je skopska producentska kuća Sektor Film).

U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma; hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju Dragojevićevih Nebesa.

Ovaj projekat dobio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari