Filmski centar Sarajevo tužio je Veljka Bulajića, režisera kultnih ostvarenja „Bitka na Neretvi“i „Kozara“, zbog neovlašćene prodaje prava na te filmove. Tužba je podneta 27. juna u Opštinskom sudu u Sarajevu, a ovim postupkom Filmski centar, kao vlasnik imovinskih prava filmova „Bitka na Neretvi“ i „Kozara“, koja su nastala u produkciji preduzeća Bosna film i Sutjeska film, čiji je centar pravni naslednik, traži da sud u Sarajevu zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora s trećim licima.

Podsetimo, Jadran film i Veljko Bulajić su pre nekoliko meseci objavili da će najveći ratni spektakl bivše Jugoslavije „Bitka na Neretvi“ od sada službeno pripadati hrvatskoj kinematografiji i da će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora. Ova vest je izazvala veliku polemiku u filmskoj javnosti, kada je i Filmski centar Sarajevo najavio svoju tužbu.

Adis Bakrač, direktor FCS-a, tvrdi da ova ustanova posedujemo dokaze koji potvrđuju da je film „Bitka na Neretvi“ bosansko-hercegovački.

„Tražimo od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje ovih naslova“, rekao je za sarajevski Dnevni avaz Bakrač. On je rekao da su „Bulajićeve tvrdnje i svojatanje velikih ostvarenja, odnosno prisvajanje kultnih filmova hrvatskoj kinematografiji, apsolutno neutemeljene“.

„Da je kojim slučajem ovaj film nagrađen nekom filmskom nagradom, ona bi bila uručena producentu. A to je u ovom slučaju preduzeće „Bosna film“. Ne smemo dopustiti da naše vrednosti tek tako odlaze u tuđe ruke i da se drugi kite našim perjem“, rekao je Bakrač.

On je dodao da Filmski centar ima dužnost i prioritet da zaštiti navedena filmska ostvarenja kao deo kulturne baštine BiH.

„U protekle tri godine, u cilju zaštite, intenzivno smo radili na izradi digitalnih verzija ovih filmova. Remasterizovane verzije filmova uskoro će biti predstavljene gledaocima u BiH i u regionu kao značajna dela bosansko-hercegovačke kinematografije“, rekao je Bakrač.

S druge strane, Bulajić je kazao kako će i on, takođe, zatražiti zaštitu pred sudom i institucijama Evropske unije, i to sve zbog „kriminala i lopovskog posla“.

On je optužio Filmski centar da pričom o tome kome pripadaju slavni filmovi pokušavaju da sakriju kriminal oko „prodaje film ‘Bitka na Neretvi’ preko agenture u Sloveniji“, i ističe da je prinuđen na tužbu.

Bulajić: Sumnjive odluke u ratnim okolnostima

„Da, Bosna film ima ugovoru o filmu ‘Bitka na Neretvi’, prava koja su propisana ugovorom, kao što ima Jadran Film i kao što ima Filmska radna zajednica, koji su producenti filma. Niko od tih prava iz ugovora ne bi trebalo da beži, već da se drži ugovora. Međutim, u nekim ratnim okolnostima donesene su i neke sumnjive odluke. Kažu, za vreme rata neko je napisao da prava pripadaju Bosna filmu, što nije istina. Postoje dokumenti koji to demantuju“, rekao je Bulajić za agenciju Anadolija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari