filmski festival u veneciji wolfsFoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Filmski festival u Veneciji najavio je bogat program za svoje 81. izdanje, koje će obuhvatati razne zanimljive premijere.

Kao i uvek, Filmski festival u Veneciji obeležiće dolasci velikih zvezda na Lido, a među njima bi mogli da budu Lejdi Gaga, Hoakin Finiks, Džulijan Mur, Tilda Svinton, Anđelina Džoli, Bred Pit i mnogi drugi.

Ovogodišnje izdanje prikazaće kombinaciju dobro poznatih imena i perspektivnih umetnika u usponu, a ujedno će služiti i striming servisa kao dobra odskočna daska za početak kampanje za nagrade.

Tod Filips će predstaviti film Džoker 2 sa Hoakinom Finiksom i Lejdi Gagom, nastavak ostvarenja koje je nagrađeno Zlatnim lavom.

Luka Gvadanjino, pak, donosi film Queer, adaptaciju istoimenog romana Vilijama S. Barouza, u kome Danijel Krejg glumi američkog iseljenika koji se u Meksiku bori sa zavisnošću od droge.

Premijeru će imati i prvi film na engleskom Pedra Almodovara, pod nazivom The Room Next Door, u kome glavne uloge tumače Džulijan Mur i Tilda Svinton.

https://x.com/la_Biennale/status/1815697806260109578

U glavnom takmičarskom programu naći se film Maria Pabla Larajn o Mariji Kalas. I njegova prethodna dva biografska filma, Spencer i Jackie, započeli su svoj put iz Venecije.

Brejdi Korbet se vraća na Lido dramom The Brutalist o životu Lasla Tota, mađarskog arhitekte jevrejskog porekla koji je preživeo Holokaust, a koga tumači Adrijen Brodi.

Australijski reditelj Džastin Kurzel donosi film The Order, sa Džuom Louom i Nikolasom Holtom u priči o organizaciji belih nacionalista iz 1980-ih.

Holandska rediteljka Halina Rein predstaviće svoj erotski triler Babygirl u kome glume Nikol Kidman, Antonio Banderas i Haris Dikinson.

Među iščekivanim filmovima nalazi se i Kill the Jockey Luisa Ortege, o talentovanom džokeju navučenom na drogu, koji pada pod uticaj kriminalaca.

Alfonso Kuaron vraća se na Filmski festival u Veneciji svojom novom serijom Disclaimer sa Kejt Blanšet i Kevinom Klajnom, o istraživačkoj novinarki koja postaje predmet istraživanja mračnih tajni iz prošlosti.

Džo Rajt takođe dolazi sa serijom, a M. Son of the Century prati uspon Benita Musolinija do neverovatne moći.

Kao što je već najavljeno, Filmski festival u Veneciji otvara Beetlejuice Beetlejuice Tima Bartona, u kome uloge tumače Majkl Kiton, Vinona Rajder, Džena Ortega, Vilem Defo, Ketrin O’Hara i drugi.

Filmski festival u Veneciji ove godine će imati bogatiji crveni tepih

Džon Vats će predstaviti akcionu komediju Wolfs, u kojoj se ponovo okupljaju Džordž Kluni i Bred Pit, a koja će biti prikazana van konkurencije.

Van konkurencije biće prikazan i Baby Invasion, triler Harmonija Korina o kućnoj invaziji plaćenika koji koriste avatare sa bebećim licima da sakriju svoj identitet.

Dag Johan Haugerud dolazi sa filmom Love, koji završava njegovu trilogiju o kompleksnosti ljudskih odnosa, seksualnosti i društvenih normi.

Grčka rediteljka Atina Rahel Cangari vraća se sa filmom Harvest, zasnovanim na istoimenom romanu Džima Krejsa, u kome glavnu ulogu tumači Kejleb Landri Džons.

Iz Azije stižu filmovi Stranger Eyes, Youth – Homecoming, Broken Rage i Cloud, iz Tunisa Aicha, a iz Palestine Happy Holidays.

Egipat se vraća u glavnu selekciju nakon više od jedne decenije filmom Seeking Haven for Mr. Rambo, u kome jedan mladić mora da se suoči sa svojim strahovima kada pođe da spasi svog psa.

Selekcije Horizons i Horizons Extra otvaraju filmovi Nonostante Valerija Mastandree i September 5 Tima Felbauma.

Izabel Iper predsedavaće glavnim žirijem, a 81. Filmski festival u Veneciji održaće se od 28. avgusta do 7. septembra.

Pun program festivala možete da vidite OVDE.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari