Filmski program četvrtog dana Beogradskog festival dokumentarnog i kratkometražnog filma 1

Četvrti dan Martovskog festivala, 1. april, započeće u 12 sati predstavljanjem autora i gostiju u Centralnom holu Doma omladine Beograda, najavljeno je u programu festivala.

U okviru programa Domaća panorama, u sali Amerikana DOB od 17 i 30 sati svetsku premijeru imaće dokumentarni film Nebojše Ilića – Ilketa, “100” , pitka i dirljiva pripovest o FK Vlasina, u mnogo čemu veoma retkom među fudbalskim klubovima Srbije, ispričana iz dubine srca fudbalera Vlasine i zaljubljenika u Vlasinu, u vlasotinačko loptanje.

U istoj sali, od 19 i 30 biće predstavljeno četvrto DVD izdanje posvećeno animiranim ostvarenjima srpskih autora, koja su nastala u periodu od 1985. do 1992. godine. Izdavači su Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pokrovitelj je grad Beograd, a urednici izdanja su Božidar Zečević i Rastko Ćirić. Publika će imati priliku da pogleda svih 8 filmova sa ovog DVD-ja.

U okviru celine Regionalna panorama, planirana su tri programa.

U sali Amerikana DOB, sa početkom u 21 i 30 Martovski festival predstaviće izbor filmova sa AJB DOC Film Festivala: “Don’t Cry For Me – Susan Sontag u Sarajevu” Nihada Kreševljakovića i “Poslednja krava u selu” Kenana Kulenovića.

U Velikoj sali DOB, od 19 časova na programu je internacionalna premijera novog dokumentarnog ostvarenja Danila-Lole Ilića, “Ko se bije, taj se voli?” Ilić potpisuje scenario, režiju i produkciju ovog filma koji tematizuje porodično nasilje, kao velikim delom naučeno ponašanje koje se prenosi generacijama.

Svetska panorama na programu je u Velikoj sali DOB od 17 sati, kada prikazujemo najbolje igrane i animirane kratkometražne filmove sa međunarodnog filmskog festivala kratkog metra InterFilm u Berlinu 2021, po izboru direktora Hajnca Hermansa. InterFilm je jedan od najvećih i najuglednijih svetskih festivala kratkometražnog filma. Osnovan je 1982. godine u Berlinu, a filmovi sa ovog festivala ulaze u konkurenciju za “Oskara”. Hejmanc je gost i član žirija ovogodišnjeg Martovskog festivala.

U Velikoj sali DOB, od 21 sat biće održano veče posvećeno Lordanu Zafranoviću, koji je i predsednik žirija 69. Martovskog festivala.

U čast jubileja – 60 godina stvaralaštva, na programu je dokumentarni film “Simfonija Nebeskog grada”, a nakon projekcije će uslediti razgovor sa Lordanom Zafranovićem, koji će voditi Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari