filmski susretiFoto: Promo

U subotu, 24. avgusta na Letnoj pozornici u niškoj Tvrđavi počinju 59. Filmski susreti, festival glumačkih ostvarenja, najstariji filmski festival u Srbiji i jedan od najstarijih u regionu.

Ovogodišnje izdanje festivala Filmski susreti, koji traje do 30. avgusta, okupiće brojne glumce i filmske stvaraoce, sa 12 domaćih filmova u glavnom takmičarskom programu, čiji će se glumci u toku sedam dana festivala pokloniti niškoj publici.

Festival otvara Za danas toliko Marka Đorđevića, a zatim slede filmovi Nedelja, Čuvari formule, Poslednji strelac, Megdan: između vode i vatre, 78 dana, Heroji Halijarda, Sunce mamino, Ruski konzul i Živi i zdravi, dok će poslednje večeri biti prikazani filmovi Jorgovani i Radnička klasa ide u pakao.

Andrija Milošević, kao umetnički direktor Filmskih susreta u Nišu o 59. izdanju Festivala:

– Drago mi je što imam priliku da najavim 59. izdanje Filmskih susreta u Nišu, festivala koji je ne samo najstariji u Srbiji, već i jedini festival koji je posvećen onima koji su srce i duša filma – glumcima. Moram priznati da osećam i dozu treme u ulozi umetničkog direktora, jer je ovo za sve moje kolege glumce važan i posebno drag festival, baš i zbog velike tradicije koju ima i svih tih velikih imena koja su tu bila. Znate, ovo je posle Pulskog, najstariji festival i u regionu.

U susret tom velikom jubileju od 60 godina, želimo da ovaj festival ponovo zablista punim sjajem. U tome će nam svoju podršku pružiti i moje brojne kolege, koje će na ovogodišnje izdanje doći u velikom broju. To je dokaz da je ovaj festival i dalje živ i važan za sve nas i je to mesto gde se glumci osećaju kao kod kuće.

Niški Filmski susreti su od samog početka bili više od festivala, oni su porodica. To je mesto gde se glumci okupljaju, dele iskustva, inspirišu međusobno, pokreću nove projekte. Sve ono što se događalo na ovom festivalu, sve nagrade i priznanja, anegdote, sve emocije koje su ovde podeljene, zapravo su odraz života glumaca i svega što taj život prati, sa usponima i padovima, radostima i tugom.
Program ovogodišnjih susreta je bogat i raznovrstan, sa 12 filmova različitih žanrova u takmičarskom programu i brojnim pratećim događajima. Pored glumaca iz Srbije, tu će biti i naše kolege iz regiona, Francuske i drugih delova sveta, kao i brojni filmski autori i producenti.

Ovo je mesto gde se slavi film, ali i gde se slavi život. Zato vas sve pozivam da nam se pridružite i da zajedno proslavimo još jedne niške Filmske susrete. Želim da ovaj festival, vođen ljubavlju prema glumi i filmu, postane još jači i značajniji u budućnosti. I duboko verujem da će tako i biti, rekao je Milošević.

Prve večeri Festivala nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu biće dodeljena Svetozaru Cvetkoviću. Osim Cvetkoviću, nagrada Pavle Vuisić biće posthumno dodeljena i Žarku Lauševiću, kojem će biti posvećen i okrugli sto u okviru pratećeg programa Filmskih susreta.

Bogat prateći program uključuje promocije knjiga, razgovore sa glumcima, izložbe kao i projekciju dokumentarnog filma „Maksa – od šibicara do kralja“, posvećen tragično stadalom glumcu Draganu Maksimoviću. Premijereno će biti prikazan i dokumentarni film o Mirjani Karanović reditelja Darka Lungulova.

Poslednje festivalske večeri biće dodeljene zvanične nagrade festivala i prikazana 2 filma u okviru revijalnog dela –  Služba, kratki film Andreja Šepetkovskog sa Vesnom Trivalić u glavnoj ulozi i Izvan vremena – Bilja Krstić, dokumentarni film u režiji Branke Bešević Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari