Filmski susreti Niš: U konkurenciji 12 filmova, dve nagrade "Pavle Vuisić", od kojih jedna posthumna Žarku Lauševiću 1Foto: Filmski susreti Niš

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma Filmski susreti, 59. po redu, biće održan od 24. do 30. avgusta na Letnoj pozornici u Niškoj tvrđavi.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 12 filmskih ostvarenja.

Prve festivalske večeri biće dodeljene dve nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu- Svetozaru Cvetkoviću i posthumno, Žarku Lauševiću, koji je preminuo krajem 2023. godine.

Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS), koje dodeljuje nagradu „Pavle Vuisić“, u maju je saopštilo da je dobitnik Cvetković, a organizatori Filmskih susreta su nedavno objavili da će je dobiti i Laušević.

Filmski susreti Niš: U konkurenciji 12 filmova, dve nagrade "Pavle Vuisić", od kojih jedna posthumna Žarku Lauševiću 2
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/EV)

Veza Filmskih susreta i Svetozara Cvetkovića je jaka- on je dobio sve zvanične nagrade ovog festivala, izuzev Gran prija Naisa, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu.

Žarko Laušević je na ovom festivalu osvojio dva Gran prija „Naisa“, kao i jednog „Cara Konstantina“, za najbolju glavnu mišku ulogu, i bio je miljenik niške publike.

Prve festivalske večeri, u subotu 24. avgusta biće prikazani filmovi „Za danas toliko“, u režiji Marka Đorđevića i „Nedelja“ Nemanje Ćeranića.

Sledeće veče je rezervisano za projekcije filmova „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića i „Poslednji strelac“ Darka Nikolića.

U ponedeljak 26. avgusta publika će moći da vidi jednu srpsku premijeru- film „Megdan: između vode i vatre“ Todora Čapkanova i nišku premijeru- ostvarenje „78 dana“ Emilija Gašića.

Naredne večeri na programu su filmovi „Heroji Halijarda“ u režiji Radoša Bajića i „Sunce mamino“ Koste Đorđevića.

Za sredu 28. avgust planirane su projekcije filmova „Ruski konzul“ Miroslava Lekića i „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića.

U četvrtak će moći da se pogledaju filmovi „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića i „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića.

Filmski susreti Niš: U konkurenciji 12 filmova, dve nagrade "Pavle Vuisić", od kojih jedna posthumna Žarku Lauševiću 3
Gran pri Naisa: Foto Filmski susreti

Poslednje festivalske večeri, 30. avgusta, biće dodeljene nagrade i prikazani gostujući filmovi.

U selekcionoj komisiji bili su Srđan Savić, direktor Filmskih susreta i Niškog kulturnog centra (NKC), Rastko Janković, predsednik UFGS i Dejan Dabić, urednik Filmskog programa NKC.

Umetnički direktor festivala je glumac Andrija Milošević.

Filmske susrete organizuju NKC i UFGS, koje je, uz Grad Niš, i osnivač festivala.

Susreti su jedini festival u ovom delu sveta koji je posvećem isključivo gumcima i vrednuje samo njihova filmska dostignuća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari