Filmski susreti u NišuFoto: Radule Perisic/ATAImages.

Kompleti karata za Filmske susrete u Nišu prodavaće se od sutra, 8. avgusta, u podne, a koštaće 3.000 dinara, rekao je direktor tog filmskog festivala i Niškog kulturnog centra Srđan Savić za agenciju Beta.

Prema Savićevim rečima, kompleti karata moći će da se kupe u knjižari Niškog kulturnog centra, preko puta Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i u knjižari „Indigo“ u Obrenovićevoj ulici.

Savić je podsetio da će 59. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma biti održan od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

„Ukoliko ne budu prodati svi kompleti karata prodavaće se pojedinačne karte. One će koštati 500 dinara po večeri, a njihova prodaja krenuće neposredno pre početka Filmskih susreta“, izjavio je Savić, prenosi Beta.

On je kazao da će u prodaji biti više od 1.000 kompleta karata.

„Imali smo desetak godina istu cenu kompleta od 2.000 dinara. Ove godine je doneta odluka da zbog rasta troškova cena bude za 1.000 dinara viša.

Novac ulazi u budžet festivala i potreban nam je za njegovu realizaciju na adekvatnom nivou“, naglasio je Savić.

U glavnom takmičarskom programu 59. niških Filmskih susreta biće prikazano 12 filmova.

Filmski susreti biće otvoreni filmom „Za danas toliko“, u režiji Marka Đorđevića, a iste festivalske večeri biće prikazan film „Nedelja“ Nemanje Ćeranića.

Filmovi „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića i „Poslednji strelac“ Darka Nikolića na programu su u nedelju, 25. avgusta, a u ponedeljak, 26. avgusta srpsku premijeru imaće film „Megdan: između vode i vatre“ Todora Čapkanova, dok će nišku premijer imati film „78 dana“ Emilija Gašića.

U utorak, 27. avgusta publika će na Letnjoj pozronici moći da pogleda filmove „Heroji Halijarda“ u režiji Radoša Bajića i „Sunce mamino“ Koste Đorđevića.

Za sredu 28. avgust planirane su projekcije filmova „Ruski konzul“ Miroslava Lekića i „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, dok će u četvrtak biti prikazani filmovi „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića i „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića.

Poslednje festivalske večeri, 30. avgusta, biće dodeljene nagrade i prikazani gostujući filmovi.

Prve festivalske večeri, po tradiciji, biće dodeljene nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS), koje dodeljuje nagradu „Pavle Vuisić“ saopštilo je da su ove godine laureati Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević.

U selekcionoj komisiji ovogodišnjih Filmskih susreta su Srđan Savić, predsednik UFGS Rastko Janković i urednik Filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić.

Umetnički direktor festivala je glumac Andrija Milošević.

Filmske susrete organizuju Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari