Filmski vodič od 13. do 19. jula 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

13. jul – Planeta majmuna: Rat

U trećem delu popularne blokbaster franšize, zajednica genetski modifikovanih majmuna koju predvodi inteligentna šimpanza Cezar, ulazi u krvav obračun sa vojskom ljudi predvođenom nemilosrdnim Pukovnikom. Nakon nezamislivih gubitaka sa kojim se suočava zajednica majmuna, Cezar doživljava krah i oslobađa svoju mračnu stranu, što rađa želju za borbom koja će osvetiti njegovu vrstu. Naposletku, neizbežan susret Cezara i Pukovnika dovodi do očekivanog – rata koji će odrediti sudbinu ljudi, majmuna i čitave planete.

Dužina trajanja filma: 140 min

Žanr: akcija, avantura, drama

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Judy Greer

Režija: Matt Reeves

14. jul – Dvadeseti vek

Posebna poslastica za sve ljubitelje sedme umetnosti odvija se 14. jula u Jugoslovenskoj kinoteci, budući da je na programu Bertolučijev “Dvadeseti vek”. Ostvarenje koje traje 317 minuta prikazuje se iz dva dela, u terminima od 18 i 20.30. Smeštena u italijanskoj regiji Emilija, radnja prati odrastanje dvojice mladića iz različitih društvenih klasa tokom političkih obrta u italijanskoj istoriji prve polovine dvadestog veka.

Filmski vodič od 13. do 19. jula 2

Film dokumentuje buđenje političke svesti seljaka i stalni sukob komunizma i fašizma u Italiji tog vremena. Kao i u drugim Bertolučijevim filmovima i u „Dvadesetom veku“ politička delatnost je predstavljena u snažnoj vezi sa seksualnošću.

Dužina trajanja filma: 317 min

Žanr: drama

Država/Godina: Italija, Francuska, Zapadna Nemačka/1976

Uloge: Robert de Niro, Žerar Depardje, Dominik Sanda, Bert Lankaster, Donald Saderland

Režija: Bernardo Bertoluči

15. jul – O duši i telu

Festival evropskog filma Palić otvara 15. jula aktuelni berlinski pobednik – mađarski film “O duši i telu” Ildiko Enjedi. U pitanju je neuobičajena ljubavna priča zasnovana na svakodnevnici i dualitetu sna i jave, uma i materije, duše i tela.

Filmski vodič od 13. do 19. jula 3

Dužina trajanja filma: 116 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: Mađarska/2017

Uloge: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Réka Tenki, Ervin Nagy, Itala Békés, Éva Bata, Pál Mácsai, Zsuzsa Járó, Nóra Rainer-Micsinyei

Režija: Ildiko Enyedi

16. jul – Jupiterov mesec

Sve popularniji mađarski reditelj Kornel Mundruco (“Beli bog”) ima novi film koji je nedavno prikazan u Kanu. “Jupiterov mesec” govori o Arianu, izbeglici iz Sirije koji, zajedno sa svojim ocem i još mnogo bednih duša, pokušava da pređe preko Srbije u Mađarsku. Svi bivaju uhvaćeni našavši se u mreži korupcije i cinizma. Film je na programu Palićkog festivala 16. jula.

Filmski vodič od 13. do 19. jula 4

Dužina trajanja filma: 123 min

Žanr: drama

Država/Godina: Mađarska/2017

Uloge: Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi,

Režija: Kornél Mundruczó

17. jul – Dron

Profesionalni pilot drona i porodični čovek, Nil posvetio je karijeru vođenju tajnih smrtonosnih misija u inostranstvu, kojima je upravljao iz svog doma udobno zavaljen u fotelju. Ostatak dana provodio je sa sinom i suprugom, koji nisu znali za njegov opasan hobi. Sve dok se nije našao u neobranom grožđu.

Filmski vodič od 13. do 19. jula 5

Jedna od žrtava njegovih misija, pakistanski biznismen Imir Šau ubeđen je da je Nil odgovoran za ubistvo njegove žene i sina, i sprema mu krvavu osvetu. Nil se konačno mora suočiti sa posledicama svojih postupaka. Sukob je neizbežan.

Dužina trajanja filma: 91 min

Žanr: triler

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Sean Bean, Patrick Sabongui, Mary McCormack

Režija: Jason Bourque

18. jul  -WR – Misterije organizma

Pre nekoliko dana jedan od najvažnijih filmova jugoslovenske kinematografije imao je specijalnu projekciju na filmskom festivalu u Karlovim Varima. Remek delo Dušana Makavejeva tom prilikom je oduševila pubilku svojom modernošću. Projekcija u Kinoteci 18. jula prilika je i da se domaći gledaoci podsete šta je zapravo ovaj film, koji je i nakon skidanja zabrane retko javno prikazivan.

Filmski vodič od 13. do 19. jula 6

Osnovni zaplet zvuči ovako: mlada i lepa kozmetičarka se zaljubila u svetskog šampiona u umetničkom klizanju na ledu, i u toj svojoj zaljubljenosti potpuno gubi svest i glavu i to i u figurativnom, ali i u bukvalnom smislu. Film je mešavina crnohumorne komedije sa naučno fantastičnom groteskom, koji u sebi ima elemente pop-kviza, dokumentarnosti, političkog cirkusa i filozofskog eseja.

Dužina trajanja filma: 86 min

Žanr: drama, komedija, dokumentarni

Država/Godina: Jugoslavija, Zapadna Nemačka/1971

Uloge: Milena Dravić, Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Zoran Radmilović, Tuli Kupferberg

Režija: Dušan Makavejev

19. jul – Porodični čovek

Lovac na glave koji je svoj život posvetio poslu, moraće da da bira između ostvarenja svog poslovnog sna o posedovanju sopstvene kompanije i potreba svoje porodice.

Filmski vodič od 13. do 19. jula 7

Dužina trajanja filma: 108 min

Žanr: drama

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Alison Brie, Gerard Butler, Willem Dafoe

Režija: Mark Williams

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari