Filmski vodič od 18. do 24. oktobra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke. Sadržaj se preuzima sa online najava događaja.

Četvrtak, 18. oktobar – „Spirited away” u Radionica Sakurabana — Dom omladine Beograda u 18 časova, Beograd

Film studija Gibli, „Spirited away“ iz 2001. godine. Prema rečima organizatora projekcije „kao i svi filmovi Mijazikija i studija Gibli, odmah osvojio naša srca, takođe je dobio pohvale kritičara i postao je najuspešniji film u japanskoj istoriji, preuzevši tu titulu od drugog Mijazakijevog filma, „Mononoke hime“.

Na neki način predstavlja vrhunski sklad svega što volimo u vezi sa Mijazakijevim filmovima. Savršenu animaciju, drage likove i spoj fascinantnog mitološkog sveta i njegovih neobičnih običaja sa lepotom svakodnevnog života od kog Mijazaki uspeva da napravi avanturu. U ovom filmu devojčica Ćihiro se sa porodicom seli u novi grad. Međutim, tokom putovanja slučajno prelaze u svet duhova, gde Ćihiro mora da radi za Jubabu, vlasnicu banje za duhove i druga fantastična stvorenja, ne bi li uspela da se vrati nazad“.

Ulaz 50 dinara.

Četvrtak, 18. oktobar – „Nacionalna klasa“ ,VIP kinoteka, 20 časova, Gkc Užice

Filmski vodič od 18. do 24. oktobra 2Jedan od najpopularnijih srpskih filmova „Nacionalna klasa“, koji je u okviru projekta Vip kinoteka digitalno restauriran, biće prikazan u četvrtak 18. oktobra u Gradskom kulturnom centru Užice, u 20 časova.

Jugoslovenski klasik iz 1979. godine, snimljen je u režiji Gorana Markovića i u produkciji Centar filma. Okosnicu priče čini glavni junak Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Nezaboravne uloge u ovom filmu su ostvarali i Bogdan Diklić, Gorica Popović, Aleksandar Berček, Voja Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i mnogi drugi – stoji u najavi događaja.

Inače organizatori su istakli i to da je „projekat „Vip Kinoteka“, nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa“.

Filmski vodič od 18. do 24. oktobra 3Petak, 19. oktobar – „Zelena milja“ u Novom Bioskopu Zvezda u 20 časova, Beograd

Američka drama iz 1999. godine koju je režirao Frank Darabont po knjizi Stivena Kinga. Glavne uloge u filmu tumače Tom Hanks, voditelj odjela za smrtne kazne i Michael Clarke Duncan, osuđenik na smrtnu kaznu. Film je nominovan za četiri prestižne nagrade Oscar za 1999. godinu: najbolji film, sporedni glimci, zvuk, i adaptirani scenarij. Legendaran i emotivan film o rasizmu, pravdi, kazni, čudima i veri.

Subota, 20. oktobar – „Sedmi pečat“ Jugoslovenska kinoteka u 18 časova, Beograd

Filmski vodič od 18. do 24. oktobra 4Švedski film režisera Ingmara Bergmana iz 1957. godine. Radnja filma odvija se u Švedskoj u vreme Crne smrti, i govori o putovanju srednjevekovnog viteza koji igra partiju šaha sa oličenjem smrti. Film se smatra klasikom svetske kinematografije i utvrdio je Bergmana kao svetski priznatog rećžisera. Scene iz ovog filma postale su kultne i ikonske u svetu kinematografije.

Film će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umetnika i autora svih vremena.

Nedelja 21. oktobar – „Sve o mojoj majci“, Knjigodrom Topolska 18, u 21 čas, Beograd

Filmski vodič od 18. do 24. oktobra 5Sve o mojoj majci je španska drama iz 1999. godine, reditelja i scenariste Pedra Almodovara. Film je dobio brojne nagrade širom sveta, između ostalih i Oskar za najbolji strani film, Zlatni globus u istoj kategoriji, dve nagrade BAFTA i šest Goja nagrada.

Almodovar je ‘Sve o mojoj majci’ posvetio „svim glumicama koje su glumile glumice, svim ženama koje glume, svim muškarcima koji su igrali žene i postali žene, svim ljudima koji žude za majčinstvom.“ I na kraju – svojoj majci.

Ponedeljak, 22. oktobar – “Poslednji uzdah” Jugoslovenska Kinoteka u 18.00 časova, Beograd

U Muzeju jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici će biti prikazan Bergmanov televizijski film “Poslednji uzdah” na kome je Mati Bije radio kao kompozitor. Nakon filma biće održan okrugli sto “Film, muzika i nešto između”, koji će se baviti razvojem i ulogom muzike u Bergmanovim filmovima, ali i odnosom filma i muzike u savremenoj kinematografiji.

Moderator je Ivan Velisavljević, a u razgovoru učestvuju Mati Bije, kompozitor, Ana Krstajić, kompozitorka, Maša Seničić, dramaturškinja i Igor Stanojević, reditelj – stoji u najavi događaja. Iz Jugoslovenske kinoteke sitakli su i to da se 2018. godine obeležava se 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umetnika i autora svih vremena.

Projekat “Film, muzika i nešto između” baca svetlo na specifičan deo Bergmanovog filmskog univerzuma – njegovo shvatanje muzike. Poznati švedski kompozitor i muzičar Mati Bije, koji je radio i sa samim Bergmanom, biće gost Beograda i učestvovaće u nizu programa koje sprovodi organizacija Eho animato u saradnji sa partnerima.

Ponedeljak 22. oktobar – Ciklus filmova Kar-Vai Vonga: „Prolaznost, ljubav i otuđenost“ Omladinski centar Crna Kuća 13, u 20 časova, Novi Sad

Chungking Express (1994)

Filmski vodič od 18. do 24. oktobra 6Film govori o otuđenosti u velikom gradu i prolaznosti ljubavi i vremena što Vong povezuje sa rokom trajanja limenke ananasa. Radnja filma podeljena je u dva dela u kojima se sudbine dvojice hongkoških policajaca isprepliću sa dve neobične žene. Prvi deo prati policajca 223 (Takeši Kaneširo) kojeg na prvi april ostavlja devojka. Nakon noći provedene sa ženom sa plavom perikom (Bridžit Lin), dilerom kojoj zadnji posao šverca ne polazi po planu, on stavlja tačku na staru ljubavnu priču. U drugom delu policajac 663 (Toni Ljung) takođe pati za bivšom devojkom, dok se u njega zaljubljuje prodavačica (Fej Vong) koja upada u njegov stan i sređuje ga dok je on na dužnosti.

Pored specifičnog vizuelnog izraza, rediteljev eksperiment sa muzikom, koja se u ovom filmu gotovo takmiči sa dijalogom, pokazao se vrlo uspešnim. Tematska pesma je „California Dreaming“ u izvođenju Mamas and Papas. Pesma se provlači kroz film, naglo počinjući i završavajući, čime određuje ritam koji organizuje narativnu strukturu i uspostavlja atmosferu filma. „Chungking Express” je prvi film koji je distribuirala Tarantinova filmska kuća Rolling Tunder Pictures.

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen Kar-Vai Vongu (Kar-Wai Wong), kineskom režiseru, scenaristi i producentu specifičnog vizuelnog stila sa kojima je tretirao probleme ljudske otuđenosti i emotivnih sunovrata. Osim velikoj pažnji koju posvećuje kameri, Kar-Vai je poznat i po originalnim scenarijima s nelinearnom naracijom, što je, kako kaže u retkim intervjuima, zasluga uticaja argentinskog pisca Manuela Puiga (Poljubac žene pauka), čiji je veliki fan. Njegovi filmovi su simfonije komponovane od neizgovorenih emocija i skrivenih želja koje potiskujemo duboko u sebe.

Vong je prešao dug put od asistenta i scenariste, preko lokalnog uspeha u Hong Kongu, pa sve do nagrada na Kanskom festivalu, gde će 2006. godine biti i predsednik žirija.

Urednica ovog filmskog ciklusa je Anđela Amidžić. Ulaz na sve projekcije je besplatan – stoji u najavi događaja.

Utorak, 23. oktobar – Ciklus filmova Kar-Vai Vonga: „Prolaznost, ljubav i otuđenost“ Omladinski centar Crna Kuća 13, u 20 časova, Novi Sad

Raspoloženi za ljubav (2000)

Radnja ovog filma smeštena je u prvu polovinu šezdesetih godina u Hong Kongu. Glavne uloge tumače Toni Ljung i Megi Čang, dvoje usamljenih ljudi koji se dosele u istu zgradu gde ubrzo saznaju da im je osim velikog broja zajedničkih interesovanja, zajedničko i to što ih bračni partneri varaju jedno s drugim.

„Raspoloženi za ljubav“ je premijerno prikazan 20. maja 2000. godine na Kanskom fetivalu, gde je nominovan za Zlatnu palmu i gde Toni Ljung postaje prvi hongkonški glumac koji odnosi nagradu za najboljeg glumca.

Film čini drugi deo neformalne triologije: Prvi je „Days of being Wild“ i poslednji „2046“ – stoji u najavi događaja.

Sreda, 24. oktobar – Ciklus filmova Kar-Vai Vonga: „Prolaznost, ljubav i otuđenost“ Omladinski centar Crna Kuća 13, u 20 časova, Novi Sad

Srećni zajedno (1997)

Drama o ljubavnom paru dva muškarca koji odlaze iz Hong Konga da nađu novi život, ali se razilaze na putu ka vodopadu u Argentini. Zaglavljeni u Buenos Airesu, njih dvojica se ponovo sreću.

Zahvaljujući ovom filmu, Vong Kar-Vai postaje prvi Kinez koji osvaja nagradu za najboljeg režisera na Kanskom festivalu – stoji u najavi događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari