Filmski vodič od 19. do 25. januara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

19. januar – Lav

Film “Lav” zasnovan je na istinitoj priči po kojoj je nastala i knjiga Saroa Brierlija „A long Way Home“. Petogodišnji Saro izgubi se na vozu koji ga odvodi daleko od njegovog doma i porodice. Prestrašen i zbunjen nađe se hiljadama kilometara udaljenoj haotičnoj Kolkati. Nekako uspeva da preživi  na ulici i da izbegne brojne opasnosti pre nego završi u sirotištu koje i nije baš neko sigurno utočište. Konačno ga usvaja par iz Australije i pronalazi ljubav i sigurnost odrastajući u Hobartu. Ne želeći da povredi osećanja svojih usvojitelja, Saro potiskuje svoju prošlost i želju i nadu da će ipak pronaći svoju izgubljenu majku i brata. No, slučajni susret s grupicom Indijaca budi njegovu potisnutu čežnju. Naoružan s nekoliko uspomena i uz pomoć nove tehnologije poznate kao Google Earth, Saro kreće u jednu od najizazovnijih potraga modernog doba. 

Dužina trajanja filma: 120 min

Država/Godina: Austrajila, SAD, Velika Britanija/2016

Žanr: biografski, drama

Uloge: Dev Patel, Nicole Kidman, David Wenham, Rooney Mara

Režija: Garth Davis

20. januar – Gošogaoka

Treći festivala savremenog eksperimentalnog festivala REZ biće održan 20. 21. i 22. januara u Domu omladine Beograda. Festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma koji je 2014. godine pokrenula Teorija koja Hoda [TkH] u saradnji sa Domom omladine Beograda i Multimedijalnim institutom iz Zagreba. Treće izdanje festivala REZ pod nazivom “Sharon Lockhart: Koreografije rada”, predstaviće veliki deo opusa ove severno-američke autorke čije se koreografske filmske strukture ubrajaju u najznačajnije filmske eksperimente poslednje decenije. Pored Šeron Lokhart koja je u fokusu ove godine, prikazaćemo i najnovije filmove Debora Stratman i Džejms Bening, za koje se zajedno sa Lokhart, slobodno može reći da predstavljaju najprominentnije autore američkog eksperimentalnog filma danas. Ulaz za sve programe je besplatan.

Filmski vodič od 19. do 25. januara 2

Snimljen u srednjoj školi jednog prigradskog naselja u Japanu, film Gošogaoka se na prvi pogled bavi treninzima ženskog košarkaškog tima. Tokom šest desetominutnih statičnih kadrova snimljenih na košarkaškom terenu, razne kadence glasova i telesnih pokreta prerastaju u svojevrsne studije. Kao celina, međutim, oni grade suptilan i višeslojan portret društva, portret uokviren studijom koreografisanih, te samim tim i delo u kojem dokumentarna i estetska vrednost postaju neraskidivo povezane. Tu kao da i nema igre, borbe za loptu, besnog trenera; prisutne su samo devojke i njihova rutina. Film se u manjoj meri bavi nadmetanjem i suptilnim [ne]sportskim varkama, a mnogo više indviduacijom u okviru grupe. To je, pritom, i prizor u kojem stidljivost – uključujući i stidljivost same kamere – ide ruku pod ruku sa nekim čudnim osećajem društvenog komfora.

Dužina trajanja filma: 63 min

Država/Godina: Japan, SAD/1997

Žanr: eksperimentalni

Režija: Sharon Lockhart

21. januar – Veliki kineski zid

Kad ratnika, plaćenika, koga igra Met Dejmon, zatvore u Kineskom zidu, on će otkriti misteriju koja stoji iza jednog od najvećih čuda našeg sveta. Kad talasi zastrašujućih zveri koje nameravaju da prožderu svet, opkole masivnu strukturu, njegova potraga za bogatstvom pretvoriće se u putovanje ka herojstvu kad se priključi ogromnoj armiji elitnih ratnika i suoči s nezamislivom i naizgled nezaustavljivom silom.

Filmski vodič od 19. do 25. januara 3

U režiji jednog od najfascinantnijih vizualnih stilista našeg doba, Džanga Jimoa, ova akciona fantazija predstavlja njegovu prvu produkciju na engleskom jeziku i najveći film koji je ikad snimljen u celosti u Kini.

Dužina trajanja filma: 103 min

Država/Godina: Kina, SAD/2016

Žanr: akcija, avantura, fantazija

Uloge: Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Andy Lau

Režija: Zhang Yimou

25. januar – La La Land

U susret 45. Festu 25. januara u bioskopu Cineplexx Ušće biće održana projekcija glavnog kandidata za Oskara – filma “La La Land”. Mjuzikl koji je nedavno nagrađen sa sedam Zlatnih globusa – najviše u istoriji ovih dodela vraća nas u zlatno vreme Holivuda.

Filmski vodič od 19. do 25. januara 4

“La La Land” govori o džez pijanisti koji se u Los Anđelesu, srcu zavodljivog i nemilosrdnog šou biznisa, zaljubljuje u neuspešnu mladu glumicu. Prateći strukturu holivudskih filmova u kojima se dvoje mladih upoznaje i zaljubljuje, Dejmijen Šazel uvodi niz uzbudljivih savremenih motiva putem kojih ljubavnu priču posmatra kroz prizmu ambcije i profesionalnog uspeha ili neuspeha.

Dužina trajanja filma: 128 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: mjuzikl, komedija

Uloge: Emma Stone, Ryan Gosling, John Legend, J.K. Simmons

Režija: Damien Chazelle

25. januar – Zona Zamfirova, drugi deo

Skoro 15 godina nakon što je ekranizovana ova velika ljubavna saga, scenaristi Ivana i Miroslav Mitić napisali su priču o tome šta se dogodilo u braku čuvenog para dve godine nakon venčanja. Film govori o starim junacima – Zoni i Manetu i njihovoj borbi da sačuvaju brak.  

Filmski vodič od 19. do 25. januara 5

Dužina trajanja filma: 91 min

Država/Godina: Srbija/2017

Žanr: drama, komedija

Uloge: Milan Vasić, Brankica Sebastijanović, Ljiljana Dragutinović, Nikola Ristanovski

Režija: Jug Radivojević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari