Filmski vodič od 2. do 8. marta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

2. mart – Paterson

Dugo smo čekali da do nas stigne novi film Džima Džarmuša. Slavni reditelj prošle godine u Kanu imao je čak dve premijere. Prva je naslov je „Gimme Danger“, dokumentarac o Igiju Popu, koji je bio prikazan na festivalu Slobodna zona, da bi posle stigao i do bioskopa. A drugi je „Paterson“. Igrani film poznatog nonšalantnog stila slavnog reditelja. Kritike da nije uspeo da dosegne magičnost prethodog „Samo ljubavnici opstaju“ dakako stoje, ali „Paterson“ zato nije loš film. Naprotiv. U „Patersonu“, kao i obično u Džarmušovim filmovima, lepota je u detaljima.

Paterson je vozač autobusa u gradiću Patersonu u Nju Džerziju. Svakog dana Paterson prolazi istu rutinu: vozi dnevnu rutu, posmatrajući grad kako se razliva kroz prozore, slušajući delove razgovora koji teku oko njega; zapisuje poeziju u beležnicu; šeta psa; svraća u bar, uvek na po jedno pivo. Odlazi kući svojoj supruzi, Lori, čiji se život, za razliku od njegovog, konstantno menja. Ona svakodnevno ima novi san, novi, inspirativan projekat. Zabeleženi su tihi trijumfi svakodnevnog života, kao i poezija, prisutna u svakom detalju.

Dužina trajanja filma: 118 min

Država/Godina: Francuska, Nemačka, SAD/ 2016

Žanr: komedija, drama

Uloge: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Helen-Jean Arthur

Režija: Jim Jarmusch

3. mart – To je samo kraj sveta

U nastavku Festa na programu je i novi film Gzavijea Dolana. Kanadski reditelj nema ni trideset godina a iza sebe već ima šest naslova. Za tako kratko vreme postao je priznat autor, miljenik Kanskog festivala, nagrađivan gotovo svim mogućim priznanjima (za ovaj naslov je izemđu ostalog pre nekoliko dana dobio nagradu Cezar za najbolju režiju, dok je Gaspar Ulije dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu). Kao i u prethodnima filmovima i ovaj put Dolan, koji dolazi iz Kvebeka, priča o porodičnim odnosima iz vizure glavnog junaka, homoseksualca.

Filmski vodič od 2. do 8. marta 2

Nakon dvanaest godina odsustva, Luj, pisac, vraća se u svoj rodni grad, planirajući da kaže porodici da je neizlečivo bolestan. Kako netrpeljivost raste tokom popodneva, razbuktavaju se prepirke i svađe, podstaknute usamljenošću i sumnjom, dok sve pokušaje saosećanja guši ljudska nesposobnost da slušaju i vole.

Dužina trajanja filma: 97 min

Država/Godina: Kanada, Francuska/ 2016

Žanr: drama

Uloge: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux

Režija: Xavier Dolan

3. mart – Džeki

Pablo Larain je već sa filmom „Neruda“ pokazao da ne pravi tipične biografske filmove. Život slavnog pesnika i nobelovca bio je ispričan kroz vizuru tajnog agenta koji ga prati u svakom stopu. Tako nam i u svom prvom projektu na englskom jeziku, čileanski reditelj donosi nešto drugačije od očekivanog. I ovaj put priču o Žaklin Kenedi, najčuvenijoj prvoj dami Sjedinjenih Američki Država, ispričana je kroz najtragičniji dan u njenom životu – dan kada je u Dalasu ubijen njen suprug Džon F. Kenedi.

Filmski vodič od 2. do 8. marta 3

Nakon atentata na Džona Kenedija, prva dama bori se sa svojom tugom i traumom kako bi povratila svoju veru, utešila decu i definisala istorijsku zaostavštinu svog supruga.

Dužina trajanja filma: 100 min

Država/Godina: SAD, Čile, Francuska/ 2016

Žanr: drama

Uloge: Natalie Portman, John Hurt, Peter Sarsgaard, Billy Crudup

Režija: Pablo Larraín

4. mart – Rekvijem za gospođu J.

Odavno neki film iz Srbije nije imao premijeru na Berlinskom festivalu, posebno ne u selekciji Panorama. Drugi film Bojana Vuletića („Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“), koji će biti prikazan na Fest, govori o ženi – gospođi J. tipičnoj žrtvi tranzicije u Srbiji.

Filmski vodič od 2. do 8. marta 4

Ona je skromna, tiha žena, koja ne želi nikome da smeta. Bez posla i otpremnine, bez muža i volje da izađe iz stana, osećajući se nepotrebnom i odbačenom u porodici u kojoj komanduje onaj ko prvi “uzme pušku ujutro”. Gospođa J. pronalazi stari porodični pištolj i odlučuje da ga sklopi.

Dužina trajanja filma: 93 min

Država/Godina: Srbija, Bugarska, Makedonija/ 2017

Žanr: drama, komedija

Uloge: Mirjana Karanović, Srđan Žika Todorović, Boris Isaković, Jovana Gavrilović

Režija: Bojan Vuletić

5. mart – Tišina

Novi film Martina Skorsezea “Tišina” zatvara 45. Fest. Zasnovan na istoimenom romanu japanskog autora Šusaku Enda iz 1966. godine, film govori o mladom portugalskom jezuitskom misionaru iz 17. veka, ocu Rodrigezu, koji sa sveštenikom Fransiskom Garpeom putuje u Japan gde je, pod šogunatom Tokugava, zabranjen katolicizam, kao i skoro svi kontakti sa inostranstvom. Oni su svedoci progona hrišćana u Japanu, čija vlada želi da očisti zemlju od svih stranih uticaja. Na kraju se dvojica sveštenika razdvajaju i Rodrigez putuje zemljom, pitajući se zašto Bog ćuti dok Njegova deca pate.

Filmski vodič od 2. do 8. marta 5

Dužina trajanja filma: 159 min

Država/Godina: Meksiko, Tajvan, SAD/ 2016

Žanr: drama, komedija

Uloge: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds, Shinya Tsukamoto, Yōsuke Kubozuka, Issey Ogata

Režija: Martin Scorsese

6. mart – Afterparty

Dugoiščekivani film mladog reditelja Luke Bursaća “Afterparty” (koji je zvanično poslednji film koji će biti prikazan u Velikoj sali Sava centra u okviru 45. Festa) govori o Marku-Maretu, modernom Džimiju Barci, čoveku rastrzanih strasti, harizmatičnom i ambicioznom. On radi kao barmen u poznatom beogradskom klubu, a mašta da postane glumac.

Filmski vodič od 2. do 8. marta 6

Pored ludog noćnog života, često odlazi na kastinge i snima sve što mu se ponudi. U tome mu pomaže i njegova prijateljica (a povremeno i devojka) Tića, koja radi kao šminkerka na raznim snimanjima. Tića, kao i ostali Maretovi prijatelji i okolina, smatraju da je on zvezda. I sam Mare veruje u to, ali da ga uspeh tek čeka. Zato se prijavljuje za kasting za kultnu seriju koji pronalazi preko interneta.

Dužina trajanja filma: 101 min

Država/Godina: Srbija/ 2017

Žanr: drama

Uloge: Rade Ćosić, Nikola Šurbanović, Jana Milosavljević, Vladimir Gvojić, Dragan Jovanović, Slobodan Beštić, Lidija Vukićević

Režija: Luka Bursać

7. mart – Oslobođenje Skoplja

Nakon premijere na 45. Festu film „Oslobođenje Skoplja“ stigao je i u domaće bioskope. Tekst Dušana Jovanovića, koji je u predstavi u režiji Ljubiše Ristića igran s velikim uspehom širom Jugoslavije, ali i Evrope, pa i u Australiji, na velikom platno preneli su Rade i Danilo Šerbedžija.

Filmski vodič od 2. do 8. marta 7

Zoran, osmogodišnjak, junak je ove priče. Kroz njegove oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju, razgledamo slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Dužina trajanja filma: 110 min

Država/Godina: Makedonija, Hrvatska, Finska/ 2016

Žanr: drama

Uloge: Lucija Šerbedžija, Rade Šerbedžija, Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska

Režija: Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari