Filmski vodič od 25. aprila do 2. maja 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

25. april – Obskuro Baroko

Dokumentarni film Obskuro Baroko biće prikazan u Galeriji Kvaka 22 od 20 sati u okviru Beldocs odbrojavanja.

Za film je pubilika prošle godine pokazala veliko interesovanje. Obskuro Baroko je dokumentarna fikcija o ošamućujućim visinama roda i metamorfoze. To je i filmsk omaž zemlji ekstrema; gradu Rio de Žaneiru u Brazilu. Prateći životni put kultne transrodne figure Lane Muniz (1961-2017), film istražuje različita traganja za samo-identitetom kroz transvestiju, čulnu i političku borbu. Naizmenično, postavlja pitanja o želji za transformacijom tela, kako intimnom, tako i društvenom, istakli su organizatori.

25. april – Princess Mononoke

Filmski vodič od 25. aprila do 2. maja 2Anime Princess Mononoke biće prikazan u 3×2 Centar Alternativne Kulture u Pančevu u 21.30.

Princeza Mononoke japanski animirani film Studija Džibli iz 1997. čiji je režiser i scenarista Hajao Mijazaki. Radnja je smeštena u Muromači period japanske istorije i prati princa umirućeg plemena koji se našao usred konflikta između šumskih bogova i stanovnika jednog grada koji krče šumu. Film je naišao na pozitivan prijem kod kritičara i ostvario je dobru zaradu u Japanu, a sve do premijere Titanika nekoliko meseci kasnije bio je najprofitabilniji film na japanskim bioskopskim blagajnama svih vremena, istaknuto je na stranici Vikipedije povodom ovog filma.

25. april – Osvetnici – kraj igre

Filmski vodič od 25. aprila do 2. maja 3Comic night uz film „Osvetnici – kraj igre“ zakazan je za večeras u 19 časova  u bioskopu Cineplexx Promenada.

Četvrti film o najomiljenijim Osvetnicima kulminacija je 22 povezana filma, koji će omogućiti publici da budu svedoci prelomne tačke ovog epskog putovanja. Naši heroji moraće da podnesu veliku žrtvu ukoliko žele da očuvaju ovu krhku stvarnost, istaknuto je u najavi filma.

26. april – „Radnički muzej Trudbenik“

Filmski vodič od 25. aprila do 2. maja 4Projekcija dokumentarnog kratkometražnog filma „Radnički muzej Trudbenik“ u kome bivši radnici; štrajkači; stanari kolonije i aktivisti kroz muzejsku postavku govore o istoriji Trudbenika, štrajku njegovih radnika, stambenim problemima u koloniji i nastanku muzeja biće prikazan u istoimenom Radničkom muzeju u petak u 20 časova. koji se nalazi u Ulici Luneta Milovanovića 6,  istakli su organizatori projekcije i dodali da nakon projekcije sledi razgovor sa komšilukom gde će biti više reči o stambenoj situaciji u koloniji i predstojećim borbama za stanovanje.

27. april – Uskršnji zeka: Čuvar zlatnog jajeta

Filmski vodič od 25. aprila do 2. maja 5U subota u Bioskop KC Mladost Futog biće prikazan animirani, porodični film Uskršnji zeka: Čuvar zlatnog jajeta u 13 časova.

Povodom crtanog filma je istaknuto da „Maks ovladava moćima magije kako bi uz pomoć prijatelja spasio Uskrs i shvatio značaj ljubavi, porodice i tog radosnog praznika“.

28. april – The Professor and the Madman

Film The Professor and the Madman, snimljen prema svetskom bestseleru Sajmona Vinčestera. Neverovatna istinita priča o ludilu, genijalnosti i opsednutosti dvojice izvarendnih ljudi, koji su stvorili istoriju pišući Oksfordski rečnik engleskog jezika, istaknuto je na sajtu Kombank dvorane gde se film prikazuje svakodnevno od 17.40 sati. Film je na repertoaru od danas.

Povodom radnje filma na sajtu stoji: „Sastavljanje Oksfordskog rečnika započelo je 1857. godine i bio je jedan od najambicioznijih i najrevolucionarnijih projekata ikada. Profesor Džejms Marej (Mel Gibson) preuzeo je izazov stvaranja najopsežnijeg ikada sastavljenog rečnika, ali je znao da će njemu i njegovom timu biti potrebno više od jednog veka da sastave sve poznate definicije. Međutim, metodom „udruživanjem izvora“, tj. unosom definicija od ljudi iz celog sveta, rečnik bi se mogao sastaviti za svega nekoliko decenija.

Kako su prikupljane definicije, nadzorni odbor, na čelu sa profesorom Marejem, otkriva da je jedan čovek, dr V.Č. Majnor (Šon Pen), poslao više od deset hiljada reči. Kad je odbor odlučio da ga nagradi, na videlo izlazi šokantna istina: Dr Minor, veteran američkog građanskog rata, osuđeni je ubica i smešten je kao pacijent u mentalnoj ustanovi“.

29. i 30. april – Sećanje na… Bruno Ganc

Filmski vodič od 25. aprila do 2. maja 6Poslednja dva dana aprila u Sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci rezervisana su za program filmova Bruna Ganca, jednog od najistaknutijih glumaca nemačkog govornog područja, koji je nedavno preminuo, istakli su organizatori projekcije i dodali da je Bruno Ganc spadao među najistaknutije glumce s nemačkog govornog područja, a internacionalnu slavu stekao je ulogom anđela u čuvenom „Nebu nad Berlinom“ (Der Himmel über Berlin, 1987) Vima Vendersa, kao i naslovnom rolom u filmu „Hitler, poslednji dani“ (Der Untergang, 2004) Olivera Hiršbigela.

U ponedeljak u 18 sati biće prikazan „Nož u glavi“ režisera Rajnharda Haufa. Potom u 20 i 30 „Nosferatu – fantom noći“ u kome uloge pored njega tumače i Klaus Kinski a u režiji Vernera Hercoga.

U utorak, u 18 sati biće prikazan film „Prijatelj iz Amerike“ gde uloge tumače Denis Hoper , Bruno Ganc, režisera Vima Vendersa.

Istog dana u 20 i 30 biće projektovan film „Hitler – Poslednji Dani“ u režiji Olivera Hiršbigela.

1. maj – Šavovi

Na repertoaru Kombank dvorane može se pogledati film Šavovi od 19.45 časova.

Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim „umrlim sinom“. Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda, istaknuto je u vezi filma, na sajtu Kombank dvorane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari