Filmski vodič od 25. do 30. avgusta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

25. avgust- Kikoriki: Legenda o zlatnom zmaju

Stanovnici mesta Kikoriki uvek su spremni za avanturu, ali da li su dorasli izazovu koji im predstoji? Naučnik, jedan od njihovih sugrađana, izmislio je superšlem čije im moći omogućavaju da zamene ličnosti sa bilo kim čije im se osobine više dopadaju, i tako poboljšaju sebe. Ali šta se dogodi kad plašljivi Voli reši da isproba napravu, i umesto sa odvažnim herojem svoje „beskičmenjaštvo“ zameni sa jednim stvorom koji ima manje kičme od njega – gusenicom. Tako umesto junačine, postaje još veća kukavica. Na koji način će ova nezgoda uticati na ostatak družine, dok se bore sa avionskim nesrećama, zemljotresima i erupcijama vulkana – otkrijte u super avanturi „Kikoriki: Legenda o zlatnom zmaju“.

Dužina trajnja filma: 80 min
Žanr: animirani, avantura, komedija
Država/Godina: Rusija/2016
Uloge: Bane Jevtić, Milan Tubić, Mina Lazarević, Dušica Novaković, Milan Antonić, Dušan Radović, Dragan Vujić Vujke, Ana Simić
Režija: Denis Chernov

26. avgust- Ljubav i prijateljstvo

Novela „Lejdi Suzan“ objavljena je nakon smrti Džejn Ostin, iako je to bilo njeno prvo literarno delo. Američki reditelj Vit Stilman u svojoj adaptaciji ovog teksta vratio se suštini teksta slavne spisateljic, te je scenario prepun vrcavih i inteligentnih dijaloga, suptilna satira britanskog društva i pozicije žena u njemu.

Filmski vodič od 25. do 30. avgusta 2
„Ljubav i prijateljstvo“ fokusira se na mahinacije lepe udovice, lejdi Suzan Vernon (Kejt Bekinsejl), koja, dok čeka da utihnu priče o njenoj indiskreciji, odlazi privremeno da boravi na imanju muževljeve rodbine. Tamo će inteligentna, zavodljiva i zabavno egoistična lejdi Vernon učiniti sve da pronađe bračnog partnera za svoju ćerku Frederiku, a naravno i za sebe. Ona će zatražiti pomoć svoje stare prijateljice Ališe (Kloi Sevinji), ali dva prilično zgodna udvarača (Zavijer Samjuel i Tom Benet) iskomplikovaće njene planove.

Dužina trajnja filma: 92 min
Žanr: drama, romantični/ljubavni
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Kate Beckinsale, Chloe Sevigny, Xavier Samuel, Emma Greenwell, Tom Bennett
Režija: Whit Stillman

27. avgust- Doktor Rej i đavoli

Dinko Tucaković nam filmom „Doktor Rej i đavoli“ otvara vrata Avala Filma, kada je na čelu ovog čuvenog filmskog studija bio Ratko Dražević. Ratko je bio kontroverzna ličnost tog vremena, ali je za domaću kinematografiju imao velike planove. Jedan u nizu je bio američki Oskar, a prvi korak na tom putu bio je dolazak Nikolasa Reja u Jugoslaviju 60-ih godina.
Nikolas Rej je bio slavni holivudski reditelj. U njegovoj biografiji postoji „crna rupa“ u periodu između 1963. i 1967. godine. Pogledajte na koji način film „Doktor Rej i đavoli“ otkriva misteriju u životu ovog kultnog reditelja.

Filmski vodič od 25. do 30. avgusta 3
Uloge u filmu tumače Pol Marej, Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić Ilić, Miodrag Krstović, Slobodan Ćustić, Pavle Pekić, Marko Gvero i Gordon Muraj. Produkciju potpisuje Viktorija Film.
Skadarlijski kinematograf je bioskop domaćih filmova na otvorenom. Projekcije filmova se održavaju svake subote u donjem delu Skadarske ulice u 21 sat. Skadarlijski kinematograf organizuje Turistička organizacija Beograda, u saradnji sa YPSmedia i osnovnom školom „Skadarlija”.

Dužina trajnja filma: 92 min
Žanr: drama, romantični/ljubavni
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Kate Beckinsale, Chloe Sevigny, Xavier Samuel, Emma Greenwell, Tom Bennett
Režija: Whit Stillman

28. avgust- Plišani rudnik zlata

U Jugoslovenskoj kinoteci od 18 sati 28. avgusta na programu je film “Plišani rudnik zalata” iliti “Velvet Goldmajn”. U srećnija vremena televizije, kada su se na malim ekranima emitovali filmovi, a ne rijaliti šou programi, ova nezvanična biografija Dejvida Bouvija sa fenomenalnom muzikom inspirisanom ovim autorom (Bouvi je odbio da bude deo ovog filma i nije dozvolio ni da se koristi njegova muzika) mogla je da se vidi na malim ekranima gotovo jednom mesečno. Film koji je režirao čuveni Tod Hejns govori o izmišljenoj pevačkoj zvezdi Brajanu Slejdu.

Filmski vodič od 25. do 30. avgusta 4

O njegovom povlačenju iz javnog života piše novinar Artur Stjuart. Dok intervjuiše ljude koje imaju veze sa njegovom karijeru, slaže se delovi slagalice o Slejdovom privatnom i javnom životu. Drama je nastala iz impresija obožavaoca legedarnog pevača i donosi atmosferu jednog vremena, a ne u želji da se što vernije prenesu stvarni događaji.

Dužina trajnja filma: 124 min
Žanr: drama
Država/Godina: VB,SAD/1998
Uloge: Jonahan Rhys Meyers, Christian Bale, Ewan McGregor
Režija: Todd Haynes

29. avgust- Šerife, ovo je zemlja nasilja

Henri Toz (Gregori Pek) je šerif gradića u Tenesiju, koji je zarobljen u braku bez ljubavi. On se svesrdno posvećuje poslu da bi postigao bar neko zadovoljstvo. Kad upozna Almu Makejn (Tjuzdej Veld), ćerku krijumčara alkohola Karla Makejna (Ralf Miker), zaljubljuje se u nju. Uprkos razlici u godinama, Alma započinje aferu s njim, koju njen otac odobrava da bi manipulisao šerifom i nastavio da se bavi nezakonitom proizvodnjom viskija. NJegova beznadežna slepa zaljubljenost primorava ga da kompromituje svoju profesionalnu etiku i ugrozi karijeru i brak sa ženom Elenom (Estel Parsons). Film je 29. avgusta na programu Jugoslovene kinoteke.

Filmski vodič od 25. do 30. avgusta 5

Dužina trajanja filma: 97 min
Žanr: drama
Država/Godina: SAD/1970
Uloge: Gregory Peck, Tuesday Weld
Režija: John Frankenheimer

30. avgust- Frka na venčanju

Majk (Adam Davin) i Dejv (Zek Efron) su braća koje su roditelji primorali da pronađu pratilje za venčanje njihove sestre na Havajima. Tražeći izlaz iz ove situacije, oni postavljaju oglas na internet, koji postaje prava medijska senzacija. Fantastičnu priliku za avanturu na Havajima sa braćom, nikako ne žele da propuste devojke Alis (Ana Kendrik) i Tatjana (Obri Plaza) koje se javljaju na ovaj oglas. Međutim, da život nije uvek onakav kakvim ste ga zamišljali, dokazuje i to da Majk i Dejv ne dobijaju pratilje kakve su očekivali.

Filmski vodič od 25. do 30. avgusta 6

Dužina trajanja filma: 98 min
Žanr: komedija
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Zac Efron, Adam DeVine, Anna Kendrick, Aubrey Plaza …
Režija: Jake Szymanski

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari