Filmski vodič od 27. oktobra do 1. novembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

27. oktobar- Plovidba kroz vreme: Put života

U okviru 12. Kids festa publika će imati prilike da pogleda animirana ostvarenja, komedije, omladinske filmove… ali i jedan jedinstven dokumentarac. U pitanju je film “Plovidba kroz vreme: Put života” reditelja Terensa Malika, koji je na ovom ostvarenju radio 30 godina. Dokumentarac o istoriji Zemlje od rođenja univerzuma do njegovog komačnog raspadanja predstavlja pravo uživanje za sve ljubitelje fantastičnih filmskih pokretnih slika.

Dužina trajanja filma: 90 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: dokumentarni

Režija: Terens Malik

28. oktobar- Grlom u jagode

Jubilej – 40. godina od prvog prikazivanja, jedne od najvoljenijih, najgledanijih i najboljih domaćih televizijskih serija “Grlom u jagode” biće proslavljen u Dvorani Kulturnog centra od 28. do 30. oktobra izložbom fotografija, predstavljem knjige o fenomenu dugovečnosti ove serije “Grlom u jagode – 40 godina tv serije”, razgovorima sa ekipom, kao i prvim projekcijama na bioskopskom platnu.

Filmski vodič od 27. oktobra do 1. novembra 2

“Grlom u jagode” je priča o svakodnevici Baneta Bumbara, njegove porodice i prijatelja od 1960. godine, kada je njemu bilo petnaest, do 1969. godine. Razvoj jedne generacije završen je deset godina kasnije filmom “Jagode u grlu”.

Dužina trajanja: deset epizoda

Država/Godina: YU/1976

Žanr: drama, komedija

Glumci: Branko Cvejić, Aleksandar Berček, Miki Manojlović, Bogdan Diklić, Đurđija Cvetić, Gordana Marić, Zlata Petković, Olivera Marković, Danilo Bata Stojković, Rahela Ferari

Režija: Srđan Karanović

29. oktobar – Hulijeta

U Sava centru od 29. oktobra do 2. novembra filmske distributerske kuće organizuju Cinemafest 2016. U okviru nove filmske revije, čiji je selektor Ivan Karl, biće prikazani najnovija ostvarenja svetske produkcije. Publika će moći da pogleda najnovije filmove Vudija Alena, Pedra Almodovara, Fatiha Akina, kao i da vidi u novom svetlu Nikol Kidmen, Kevina Spejsija, Kolina Firta, Saru Džesiku Parker, Bena Afleka, Antonija Banderasa i druge zvezde.

Na otvaranju će biti prikazan Alenov film „Visoko društvo“ koji je otvorio i filmski festival u Kanu, a reviju zatvara novi domaći film „Ime Dobrica – prezime nepoznato“ u režiji Srđe Penezića. Svih deset filmova sa festivala videće i publika u Kragujevcu, Budvi i Podgorici, u bioskopima Cineplexx, kao i u beogradskom Delta City-ju.

Filmski vodič od 27. oktobra do 1. novembra 3

Hulijeta

Novi film Pedra Almodovara zasnovan je na tri kratke priče kanadske autorke i nobelovke Alis Manro. Ostvarenje govori o ženi koja se otuđila od svoje odrasle ćerke. Ispričan sa osvrtima na prošlost, a film prikazuje njena osjećanja krivice i gubitka. Prvobitno je ovo trebalo da bude prvo Almodovarovo ostvarenje na engleskom jeziku u kome je glavnu ulgu trebalo da igra Meril Strip. Ipak, slavni reditelj se odlučio da iz Kanade, priču premesti u Španiju. Ovo je špnaski kandidat za Oskara.

Dužina trajanja filma: 99 min

Država/Godina: Španija/2016

Žanr: drama

Glumci: Adriana Ugarte, Emma Suarez

Režija: Pedro Almodovar

Genije

Scenarista filmova “Gladijator”, “Avijatičar”, “Hugo” Džon Logan donosi priču o kompleksnom prijateljstvu i transformaciji profesionalnog odnosa između svetski poznatog književnog urednika Maksvela Perkinsa, koji je otkrio F.S. Fitcdžeralda i Ernesta Hemingveja, i književnog giganta Tomasa Vulfa. Kolika je uloga urednika u delima velikih književnika? Da li urednik treba da podstiče piščev talenat ili da ga obuzda? Koliko pisac duguje svom izdavaču za svaku rečenicu koju je napisao?

Dužina trajanja filma: 104 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: drama, biografski

Glumci: Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman

Režija: Michael Grandage

30. oktobar – ZG80

“ZG80” nije samo jedan navijački film već je priča o nostalgiji. Ova akcijska komedija, koja vraća na velike ekrane lik Krpe (iz jednog od najboljih novijih hrvatskih filmova “Metamorfoze”), na humorističan način priča priču o jednoj posebnoj subkulturi i o društvu i problemima koje su okupirali tadašnju mladež u predratnoj Jugoslaviji. Grupa navijača Bad Blue Boysa odlazi na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena Zvezda gde ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije. Utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda.

Filmski vodič od 27. oktobra do 1. novembra 4

Dužina trajanja filma: 90 min

Država/Godina: Hrvatska/2016

Žanr: komedija, akcija

Glumci: Rene Bitorajac, Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Nikola Rakočević, Mijo Jurišić, Igor Hamer, Miloš Timotijević, Mladen Andrejević, Danica Maksimović, Iva Stefanović, Radovan Vujović

Režija: Igor Šeregi

31. oktobar – Alvin i veverice

Tri preslatke veverice koje su još 2007. godine, kada je izašao prvi film, osvojile srca dece širom sveta vraćaju se u novoj avanturi. Krzneni drugari veruju da je Dejv odlučio da zaprosi svoju novu devojku u Majamiju. Ubeđeni da će da ih ostavi nakon veridbe, Alvin, Teodor i Sajmon pakuju kofere i kreću na put da ga spreče u tome. Imaju samo tri dana da ga zaustave ili će dobiti zastrašujućeg polubrata.

Filmski vodič od 27. oktobra do 1. novembra 5

Dužina trajanja filma: 85 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: animirani, avantura, komedija

Glumci: Slaven Došlo , Marija Serdar , Goca Tržan , Srđan Timarov

Režija: Walt Becker

1. novembar – Džek Ričer – Bez povratka

Major Suzan Tarner je vojni major i predvodi Ričerovu staru istražnu jedinicu. Ona je uhapšena zbog izdaje, a pošto zna da je nevina, Ričer mora da je izbavi iz zatvora i otkrije istinu koja stoji iza ogromne vladine zavere kako bi skinuo ljagu s njihovih imena i spasio im živote. Dok beže od zakona, Ričer će otkriti potencijalnu tajnu iz svoje prošlosti koja bi mogla zauvek da mu promeni život. Film je zasnovan na knjizi „Džek Ričer – Bez povratka“, 18. nastavku iz bestseler serijala Džek Ričer autora Lija Čajlda koji se prodao širom sveta u preko 100 miliona primeraka.

Filmski vodič od 27. oktobra do 1. novembra 6

Dužina trajanja filma: 118 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: akcija, triler

Glumci: Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Austin Hébert

Režija: Edward Zwick

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari