Filmski vodič od 29. septembra do 05. oktobra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

29. septembar- Snouden

Biografski triler oskarovca Olivera Stouna o čoveku koji je pustio u medije hiljade poverljivih informacionih podataka 2013. godine od danas je na redovnim repertoarim domaćih bioskopa. Film “Snouden” je lični pogled na jednu od najkontroverznijih ličnosti 21. veka – čoveka koji je odgovoran za najdublji sigurnosni proboj u obaveštajnoj istoriji SAD-a.

Edvard Snouden (Džozef Gordon-Levit) 2013. godine mirno je napustio svoj posao u Centralne obaveštajne agencije i otišao u Hongkong da se nađe s novinarima Glenom Grinvoldom (Zakari Kinto) i Juanom Mekaskilom (Tom Vilkinson) kao i kamermankom Lorom Putrom (Melisa Leo) i obelodani sajber nadzorne programe američke vlade. Kao izvođač strogo poverljivih radova s vrhunskim umećem programiranja, Snouden je otkrio da se skuplja ogromni broj podataka o praćenju raznih vidova komunikacije, ne samo stranih vlada i terorističkih grupa, već i običnih Amerikanaca.

Razočaran u svoj posao u obaveštajnoj službi, Snouden počinje brižljivo da sakuplja stotine hiljada tajnih dokumenata koji će razotkriti do detalja svaku zloupotrebu položaja. Ostavljajući za sobom dugogodišnju devojku Lindzi Mils (Šejlin Vudli), on nalazi hrabrosti da postupi u skladu sa svojim principima. „Snouden“ otvara vrata neispričane priče o Edvardu Snoudenu, istražujući sile koje su pretvorile ovog konzervativnog mladog patriotu koji je zdušno služio svojoj zemlji u najvećeg uzbunjivača i postavlja provokativna pitanja o tome čijih smo sloboda spremni da se odreknemo da bi nas naša vlada zaštitila.

Dužina trajnja filma: 138 min
Žanr: triler, biografski
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Nicolas Cage
Režija: Oliver Stone

30. septembar- „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“

Filmski vodič od 29. septembra do 05. oktobra 2

Tim Barton na veliko platno donosi novu avanturu. Priča prati šesnaestogodišnjeg Džejkoba čiji život teče potpuno mirno sve do strašne smrti njegovog dede, koja se dogodila pod sumnjivim okolnostima. Džejkobu do ruku dospeva tajanstveno pismo koje ga odvodi na velško ostrvo i do doma gospođice Peregrin za čudnovatu decu. Film je rađen prema istoimenom romanu Ransoma Rigsa iz 2012. godine, u kome se proza prepliće i dopunjuje fotografijama. Serijal knjiga „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“ za srpsko tržište objavljuje novosadska izdavačka kuća Orfelin.

Dužina trajnja filma: 126 min
Žanr: fantazija, avantura
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Eva Green, Asa Butterfield, Ella Purnell, Samuel L. Jackson
Režija: Tim Burton

1. oktobar- Otvorena

Filmski vodič od 29. septembra do 05. oktobra 3

Prijateljstvo između Sare i Alise pronalazi čudan i nagli kraj nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena, ostavljajući Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik. Kao scenarista i reditelj, Milošević demonstrira da nešto tako netaknuto i savršeno kao što su iskrene ljudske emocije mogu da se okarakterišu kao pogrešne i da prouzrokuju slom osobe koja nije spremna da takve emocije prihvati. Film o seksualnosti koja se izopačuje na granici je horor žanra.

Dužina trajnja filma: 80 min
Žanr: drama, horor
Država/Godina: Srbija/2016
Uloge: Milena Đurović, Jelena Puzić
Režija: Momir Milošević

2. oktobar- Drugačiji otac

Filmski vodič od 29. septembra do 05. oktobra 4

Dvorana Kulturnog centra Beograda počela je da radi nakon duže letnje pauze. Među ostvarenjima koji otvaraju novu sezonu je i film “Drugačiji otac”.
Privrženi otac (Vigo Mortensen) posvetio je život vaspitanju šestoro dece daleko od modernog sveta, duboko u izolovanim šumama na severozapadu Pacifika. NJihov idealni život prekida vest o tragičnoj nesreći koja ih primorava da napuste svoj raj i upute se na put u svet koji postavlja nove izazove.

Dužina trajnja filma: 118 min
Žanr: drama, komedija
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Vigo Mortensen, Džordž Mekej, Samanta Isler
Režija: Met Ros

3. oktobar- Jesen samuraja

Filmski vodič od 29. septembra do 05. oktobra 5

Nova komedija autorskog tandema Danilo Bećković – Dimitrije Vojnov (“Mali Budo”) biće 3. oktobra premijerno prikazana u Sava centru i bioskopu Cineplexx Ušće, da bi već od sutra dan bio na redovnom repertoaru svih domaćih bioskopa. “Jesen samuraja” je romantična komedija sa mnogo smeha, ali i nežnih osećanja. Glavni junak, Vladica (Petar Strugar) je profesionalni karatista, šarmantni bonvivan koji je nekada bio veliki talenat, ali nije napravio veliku karijeru zbog prevelike sklonosti ka provodu i noćnom životu. Po okončanju karijere vraća se u rodni grad i zaljubljuje se u Snežanu (Hristina Popović) i vezuje za nju i njenog malog sina Vukašina. Vladica želi da se brine o njima, ali shvata da ne ume da radi ništa osim karatea. NJegova potraga za poslom koji bi mu omogućio da brine o porodici koju je upravo počeo da stvara, dovodi ga u niz urnebesnih komičnih situacija.

Dužina trajnja filma: 117 min
Žanr: romantični, komedija
Država/Godina: Srbija/2016
Uloge: Petar Strugar, Hristina Popović, Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Katarina Žutić, Miodrag Miki Krstović
Režija: Danilo Bećković

4. oktobar- Posebna

Filmski vodič od 29. septembra do 05. oktobra 6

Bliska je budućnost. Čovečanstvo je zbrisano sa lica planete epidemijom gljivične infekcije koja svoje žrtve pretvara u zombije. Prenosi se putem krvi, telesnih tečnosti, ali i vazduhom. Odbrane nema. Ili se samo tako čini? U svetu kojim podeljeno na ravne časti vladaju smrt i haos, poslednja oaza nade je ljudsko uporište smešteno u Londonu gde grupa naučnika pokušava da spase ljudsku vrstu. Britanski film „Posebna“ nastao je po bestseleru Majka Kerija, pisca odgovornog za stvaranje stripova čije su ekranizacije poharale svet poput „Iks mena“ i „Fantastične četvorke“.

Dužina trajnja filma: 111 min
Žanr: horor, drama, triler
Država/Godina: Velika Britanija/2016
Uloge: Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine
Režija: Colm McCarthy

5. oktobar- Keš i metak

Filmski vodič od 29. septembra do 05. oktobra 7

Ef-bi-aj agenti nakom vrlo surove i savršeno organizovane pljačke banke, u kojoj grupa elitnih pljačkaša odnese milione u gotovini i ostavi za sobom mrtvog menadžera banke, kreću u istragu u kojoj otkrivaju dokaze korupcije koja uključuje i vlasnika banke, kao i njegove moćne klijente. Dok sve više proučavaju slučaj, federalci shvataju da stvari nisu baš onakve kao što izgledaju i da ukoliko žele da razreše komplikovanu mrežu obmane i korupcije, moraju sebe da potisnu na ivicu – gde su linije izmedju ispravnog i pogrešnog često zamagljene. A motivi neprepoznatljivi.

Dužina trajnja filma: 107 min
Žanr: akcija, krimi, triler
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Bruce Willis, Christopher Meloni, Dave Bautista
Režija: Steven C. Miller

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari