Filmski vodič od 30. maja do 6. juna 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

30. maj – Ferdonija

Dokumentarni film „Ferdonija“ koji se bavi pričom o majkama koje su pre više od deceniju i po u ratu ostale bez članova svojih porodica, sinova i supruga, a koji se do danas vode kao nestali ili su ubijeni, biće prikazan večeras u Dorćol Platz-u, u 20 časova, u okviru Festivala Mirëdita, dobar dan.

„Majke godinama nakon rata pokušavaju da dođu do informacija o sudbinama svojih bližnjih, lokacijama ubistava i posmrtnim ostacima. Tokom skoro dvadeset godina potrage i istraživanja one prikupljaju brojne dokaze i organizuju proteste zahtevajući pravdu i pomoć u otkrivanju istine – za sada bezuspešno jer nailaze samo na ignorisanje i nezainteresovanost za rešenje ovog pitanja“, navedeno je u opisu teme dela i dodato da je dokumentarni film “Ferdonija” posvećen je miru.

30. maj – Osećam se dobro

Film Osećam se dobro se prikazuje u okviru Festivala francuskog filma, u četvrtak u Kombank Dvorani, istaknuto je u najavi događaja i povodom radnje dodato da je „Žak, zakleti oportunista opsednut pronalaženjem projekta koji će ga učiniti bogatim. Nakon interesantnog istraživanja, odlučuje se da pokrene biznis u oblasti jeftine i brze plastične hirurgije“.

31. maj – Merlinka festival u Novom Sadu

Filmski vodič od 30. maja do 6. juna 2Merlinka festival će po peti put gostovati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od petka, 31. maja do nedelje, 2. juna. Za tri dana biće prikazano 12 filmova iz Austrije, Brazila, Bugarske, Izraela, Indije, SAD, Srbije i Španije.

U pitanju su najbolji filmovi koji su nagrađeni na Merlinka festivalu – istaknuto je u najavi događaja i dodato da festival u 19 časova otvara dokumentarni video Želimira Žilnika „Među ljudima: Život i gluma“ koji prati glumce amatere koji su učestvovali kao protagonisti u Žilnikovim filmovima, kao što su Marble Ass, Stara škola kapitalizma, Tvrđava Evropa, Pioniri maleni…, Pirika na filmu, Rani radovi, Crni film, Sedam mađarskih bajki, Kenedi se ženi…

1. jun – Sibil

U okviru Festivala francuskog filma koji traje do 1. juna u Kombank dvorani, biće prikazan film Sibil, koji govori o psihoterapeutkinji Sibil, koja se vraća svojoj prvoj strasti – pisanju. Njena nova pacijentkinja Margo, uznemirena perspektivna glumica, postaje veoma primamljiv izvor inspiracije. Fascinirana gotovo do opsesije, Sibil postaje sve više uključena u glumičin buran život oživljavajući uspomene koje je sučeljavaju sa njenom prošlošću, ukazano je u najavi događaja.

2. jun – Pariz, Teksas

Filmski vodič od 30. maja do 6. juna 3Film Pariz, Teksas biće prikazan u Knjigodrom Topolska 18 u nedelju s početkom u 20 časova.

„Film koji počinje fugom glavnog protagoniste, a odmotava pričom o jednoj ljubavi i okovima koje sa sobom nosi. U režiji Vim Vendersa, a po scenariju legendarnog Sem Šeparda. U glavnim ulogama: Nastasja Kinski i Hari Din Stenton“, istaknuto je u najavi projekcije.

2. jun – Queer Movie Night

Queer Movie Night u Staroj Jugoslovenskoj kinoteci odviće se povodom završetka teniskog turnira “Belgrade PlayOut Open 2019”, od 20.30 do 23.00 časova.

Filmski vodič od 30. maja do 6. juna 4Queer Movie Night će predstaviti filmove “Scar Tissue” i “Free Fall”. “Scar Tissue” predstavlja probleme mladog gej momka iz Sirije koji otvara novo poglavlje svog života u Amsterdamu dok se istovremeno bori sa svojom prošlošću. Režija: Nish Gera.

“Free Fall” se bavi problemima policajca koji se pored toga što ima devojku i dete se zaljubljuje u svog kolegu. Režija: Stephan Lacant. Uloge: Hanno Kofler i Max Riemelt. Originalna verzija na nemačkom sa engleskim prevodom. Nakon projekcije organizuje se Q&A sa producentom filma Jochenom Doellom.

6. jun – Veče superheroja

Filmski vodič od 30. maja do 6. juna 5Veče superheroja biće održano u bioskopu Kombank Dvorana u četvrtak, od 20 časova, povodom projekcije neverovatne filmske avanture „X-men: mračni feniks“, istaknuto je u najavi a povodom radnje saopšteno: “U Mračnom Feniksu, X-Men ekipa se suočava sa svojim najstrašnijim neprijateljem, koji dolazi upravo iz njihovih redova, Džin Grej. Tokom spasilačke misije u svemiru, Džin je skoro ubijena kada ju je pogodila misteriozna kosmička sila, koja ju je učinila beskrajno moćnom, ali i nestabilnom pri povratku kući. Džin koja se otima kontroli i povređuje one koje najviše voli, počinje da rastura silu koja drži X-Men na okupu. Kada porodica počne da se raspada, moraju naći način da se ujedine i, ne samo sačuvaju Džininu dušu, nego i spasu planetu od vanzemaljaca koji žele da iskoriste njenu moć Feniksa i zavladaju galaksijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari