Filmski vodič od 4. jula do 11. jula 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

4. jul – Exit through the gift shop

Svetski priznati, umetnički genije, Banksy, 2010.godine, donosi nam veliko dokumentarističko ostvarenje „Exit through the gift shop“, film koji će biti prikazan većeras u Novi Bioskop Zvezda“, stoji u najavi događaja u kojoj se ukazuje i to da je „po svim top listama, u pitanju jedan od najzanimljivijih kriminalističkih dokumentaraca, čiji je reditelj i glumac ovaj poznati street art umetnik i aktivista“. Projekcija počinje u 21 čas.

4. jul – Close Up – Iranski film

Filmski vodič od 4. jula do 11. jula 2Jedan od najuzbudljivijih doku-fikcija i neverovatna priča o krađi identiteta, želji da budemo neko drugi i potrebi da budemo voljeni i prihvaćeni. U režiji legendarnog Abasa Kiarostamija“, tako je najavljen film Close Up – Iranski film (1990) koji će biti prikazan večeras u art galeriji Kvaka 22.

„Film „Krupan kadar“ (Close-Up), nema glumce. Svi akteri su živi likovi, prave ličnosti. Gospodin Sabzijan je Sabzijan, sudija je pravi sudija Haj Ali Reza Ahnadi, porodica Akankhah je ta porodica. Reditelj je nekako dobio od vlasti dozvolu da snimi samo suđenje i suočavanje gospodina Sabzijana sa tužiocima, samim sobom, sudijom, kamerom. Tako da ima i polu-dokumentarni karakter, “ objašnjeno je u najavi projekcije.

4. jul – Tabaluga

Filmski vodič od 4. jula do 11. jula 3Mladi zmaj, Tabaluga, živi sa ocem koji ga je usvojio, gavranom Kolkom na živopisnom Grenlandu. Kako nikada nije naučio da bljuje vatru, hitno mu je potrebna pomoć pravog, odraslog zmaja. Ali Tabaluga je poslednji primerak svoje vrste, saopšteno je u vezi ovog filma čija projekcija kerće od danas u  bioskopima.

5. jul – Projekcija filmova Takatošija Araija i Rjuićija Takajame

Na ovogodišnjem BAConu, koji se održava u Domu omladine Beograd ćemo imati projekciju filmova režisera Takatošija Araija i profesora Takajame Takaićija sa Tokijskog politehničkog univerziteta, Fakulteta za umetnost“, ukazali su organozatori i dodali da je „gospodin Arai nezavisni filmski režiser koji se bavi snimanjem nekomercijalnih, umetničkih filmova o japanskom društvu od 2004. godine.

Filmski vodič od 4. jula do 11. jula 4Njegovi filmovi su više puta nagrađivani i prikazivani na festivalima, kako u Japanu, tako i u Srbiji. Na ovogodišnjem Chibiconu smo gledali njegove filmove „Boja, seks, smrt“, „Kvantitet, količina, kvalitet”, „Noć, majka, miris“ i „Lopov“.

Ovaj put ćemo imati priliku da odgledamo njegov najnoviji film „Sakana“. Od profesora Takajame ćemo gledati filmove „Rouge“ i „Smrkavanje“, a profesor će nam se pridružiti na razgovoru posle filma, dok će gospodin Takatoši Arai pričati sa nama putem skype-a. Kao i prošli put, to će biti i naša gošća, Naoko Kamba, koju možda poznajete kao osobu zaslužnu za fejsbuk stranicu Časovi japanskog jezika –online škola, istaknuto je u najavi događaja, koji počinje od 18 časova.

5. jul – Waste Land

Filmski vodič od 4. jula do 11. jula 5Projekcija dokumentarnog filma „Waste Land“održaće se u petak u  21 čas na Letnjoj pozornici CK13 u dvorištu, u Novom Sadu, najavili su organizatori a povodom filma saopštili da je „ovaj dokumentarac iz 2010. govori o jednoj od najvećih deponija na svetu koja je zatvorena dve godine nakon prikazivanja filma. U falevama Rija, umetnik Vik Munjiz stvara portrete radnika i radnica, sakupljača sirovina, i upoznaje se sa njihovim životima. „Waste Land“ je 2011. godine nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film“.

8. do 11. jula – Art bioskop CK13

Filmski vodič od 4. jula do 11. jula 6Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova čija radnja je ograničena na jedan prostor, jednu lokaciju i jedan okvir. Filmovi koji prikazuju mikrokosmos sveta na najrazličitije i najinovativnije načine. Tokom trajanja ciklusa imaćete priliku da pogledate „Anđeo uništenja“, „Proslava“ i „Čudne igre“ na letnjoj pozornici i u prostorijama kluba CK13, u Novom Sadu, istakli su organizatori u najavi događaja. Dodali su i to da je zrednik programa Gojko Dimić.

Program:

Ponedeljak, u 20.30 biće prikazan film „Anđeo uništenja“ (1962). Radnja govori o tome kako „grupa imućnih gostiju dolazi na raskošnu večeru u još raskošnijoj vili. Na prvi pogled sve teče uobičajenim tokom dok odjednom, nakon večere, iz neobjašnjenog razloga, niko od njih ne može da napusti prostoriju“.

U utorak, u 20.30, film „Proslava“ (1998), radnja: „Na proslavi 60. rođendana glave jedne porodice, počinju da se otkrivaju veoma neprijatne tajne“.

Četvrtak, u 20.30, film „Čudne igre“ (2007), radnja: „Otac, majka i sin odlaze na odmor na njihovu letnju vikendicu. Tamo ih čeka nešto sasvim suprotno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari