Filmski vodič od 5. do januara 12. januara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

5. januar – Mustang

Prve dane 2017. Dvorana Kulturnog centra Beograda započinje programom Bioskop dobrog filma sa najgledanijim ostvarenjima iz protekle godine. Za sve one koji su propustili da pogledaju neka od najzanimljivijih ostvarenja autorske kinematografije na velikom platnu, nova šansa traje do 10. januara.

“Mustang” govori o skandalu u patrijarhalnoj sredini malog turskog mesta koji se nastaje zbog nevine igre na plaži pet sestara sa dečacima. U pitanju je izuzetan debitantski film, koji se prošle godine našao u najužoj konkurenciji za Oskara.

Dužina trajanja filma: 95 min

Država/Godina: Francuska, Nemačka, Turska, Katar/2015

Žanr: drama

Uloge: Gunes Sensoy, Doga Doguslu, Elit Iscan

Režija: Deniz Gamze Erguven

6. januar – Zašto baš on?

Za vreme novogodišnjih praznika, zaštitnički nastrojen otac Ned, zajedno sa svojom porodicom dolazi u posetu ćerki studentkinji. Međutim, ta poseta se pretvara u pravu noćnu moru, kada Ned upozna Lerda – dobroćudnog, bogatog, i najblaže rečeno “neobičnog” dečka svoje ćerke. Poput svakog brižnog oca, Ned misli da Lerd nije dovoljno dobar za njegovu ćerku, te će pokušati da shvati šta je to što ona vidi u njemu. Nedov napad panike kulminira u trenutku kada saznaje da Lerd ima krajnje ozbiljne planove i planira da je zaprosi.

Filmski vodič od 5. do januara 12. januara 2

Dužina trajanja filma: 111 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: komedija

Uloge: James Franco, Bryan Cranston, Zoey Deutch

Režija: John Hamburg

8. januar – 45 godina

Ovih dana u DKC-u na programu je i “45 godina”, malo remek delo Endrua Hejga. Kejt i Džef su stariji bračni par koji se priprema za proslavu 45. godišnjice braka. Nekoliko dana pre zabave Džef dobija pismo iz Švajcarske. U pismu ga obevaštavaju da su pronašli zamrznut i potpuno očuvan leš Katje, njegove prve devojke, koja je stradala u snežnoj lavini pre pedeset godina, dok je sa njim bila na zimovanju. Ova vest menja njihove živote.

Filmski vodič od 5. do januara 12. januara 3

Dužina trajanja filma: 95 min

Država/Godina: Velika Britanija/2015

Žanr: drama, triler

Uloge: Šarlot Rempling, Tom Kortni

Režija: Endru Hejg

9. januar – Prvi krug

U Jugoslovenskoj kinoteci (i u Muzeju i u novoj zgradi) do 15. januara traje ciklus filmova Nobelovci književnosti na filmu. Za 9. januar zakazana je projekcija filma “Prvi krug” po delu Aleksandra Solženjicina. Ovo je priča o životu političkog zatvorenika iza zidova staljinističkog logora.

Filmski vodič od 5. do januara 12. januara 4

Dužina trajanja filma: 98 min

Država/Godina: Danska/1973

Žanr: drama, triler

Uloge: Ginter Malzaher, Elžbjeta Čžiževska

Režija: Aleksander Ford

10. januar – Zatočena

Udovica, koja de bavi pedagogijom, živi u izolovanom ruralnom području u Novoj Engleskoj. Zatočena u opasnoj i smrtonosnoj oluji, ona mora pronaći način da spasi dečaka pre nego što nestane zauvek.

Filmski vodič od 5. do januara 12. januara 5

Dužina trajanja filma: 91 min

Država/Godina: Francuska, SAD/2016

Žanr: triler

Uloge: Naomi Watts, Crystal Balint, Ellen David, Tim Post

Režija: Farren Blackburn

11. januar – Kratki rezovi

Retrospektiva filmova Roberta Altmana održava se u Svečana sala Jugoslovenske kinoteke do 12. januara. Na programu su najvažniji Altmanovi naslovi – od “Meša” preko “Privatnog detektiva” i “Lude ljubavi” do “Gosford parka”. Film “Kratki rezovi” inspirisan je pričama i pesmama američkog književnika Rejmonda Karvera. Priča prati dvadeset i dva glavna lika koji su međusobno povezani na različite načine, a ključna nit je muzika. Glavne teme filma su slučajnost i sreća, a mnoge priče vrte se oko smrti i nevere.

Filmski vodič od 5. do januara 12. januara 6

Dužina trajanja filma: 185 min

Država/Godina: SAD/1993

Žanr: drama

Uloge: Endi Mekdauel, Džulijen Mur, Tim Robins

Režija: Robert Altman

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari