Filmski vodič od 8. do 14. septembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

8. septembar -Čudo sa Hadsona

Novi film neuniŠtivog Klinta Istvuda govori o 15. januara 2009. godine, kada je svet svedočio „Čudu na Hudsonu„. Tada je pilot Chesley „Sully“ Sullenberger, koga igra Tom Henks, uspeo da spase živote 155 putnika aviona, kojim je upravljao. Avion US Airwaysa na letu 1549 poleteo je sa njujorškog aerodroma LaGuardia za Charlotte u Severnoj Karolini, ali je ubrzo nakon poletanja pilot javio kontroli leta da se avion sudario s jatom divljih gusaka, što je izazvalo požar u najmanje jednom od motora. Pilot Sullenberger je tada odlučio da sleti na reku Hudson, a putnici su kasnije pričali kako je avion glatko sleteo na površinu vode i ostao plutati jer su avionu bili ugašeni motori. Međutim, iako je Sully u javnosti bio prikazan kao pilot s izuzetnim sposobnostima, istraga bi mogla pokazati drugačije te mu uništiti reputaciju i karijeru. Kritičari već prognoziraju Istvudu i Henksu nominacije za Oskara.

Dužina trajnja filma: 96 min
Žanr: drama
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Tom Hanks, Laura Linney, Aaron Eckhart
Režija: Clint Eastwood

9. septembar- Druga linija

Filmovi ovogodišnjeg programa „Mladi duh Evrope“ Festivala evropskog filma Palić biće prikazani u petak i subotu (9. i 10. septembra) u Amfiteatru Doma kulture „Studentski grad“. Gosti Doma kulture biće selektor programa Petar Mitrić, kao i autori filmova „Druga linija“ Nenad Milošević, „Minotaur“ Sabolč Tolnai i „Većina duša koje ovde žive“ Igor i Ivan Buharov.
Pored filmova ovih autora biće prikazani i kratki filmovi iz selekcije, a projekcije počinju u 20 časova.

Filmski vodič od 8. do 14. septembra 2
“Druga linija” je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana. Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova. Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo… Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?

Dužina trajnja filma: 108 min
Žanr: dokumentarni
Država/Godina: Srbija/2016
Režija: Nenad Milošević

10. septembar- Strmina

Drugo izdanje filmskog festivala Dead Lake, koje se održava ovih dana na Paliću pod sloganom „Hell Of A Festival!“ (Pakleno dobar festival), gostovaće i u novobeogradskom bioskopu Fontana. Tako će horor filmovi moći da se pogledaju i u Beogradu od četvrtka, 8. septembra, do nedelje, 11. septembra.
Horor “Strmina” na programu je 10. septembra. Nakon što mu najbolji prijatelj gine u trkačkoj nesreći, biciklistička zdvezda Džo pristaje da se vrati na turnir u Čileu. Tokom probne vožnje Džo i njegova devojka Stefani nailaze na povređenog čoveka koji umire od misterioznog virusa. To je početak jako lošeg dana za njih jer postaju meta neumornih ubica spremni na sve kako bi sačuvali svoju tajnu…

Filmski vodič od 8. do 14. septembra 3

Dužina trajnja filma: 82 min
Žanr: horor, akcija
Država/Godina: Čile, Kanada, Francuska /2016
Uloge: Natalie Burn, Bryce Draper, Ariel Levy, Luke Massy, Ignacia Allamand, Matias Lopez
Režija: Patricio Valladares

11. septembar- Njujork, volim te

Najveći otvoreni bioskop u Beogradu – program Filmstreet završava svoju sezonu za ovo leto. Nakon tri meseca putovanja beogradskim ulicama i parkovima, nakon odgledanih 29 filmskih ostvarenja i tri pozorišne predstave, 11. septembra UK Parobrod biće poslednja stanica za ovu godinu.
Na uglu ulica Kapetan Mišine i Gospodar Jevremove biće prikazan film „NJujork, volim te“ a pre toga će (od 19 sati) mini koncert održati „The Mambo Stars“, okestar sastavljen od članova Big Benda RTS-a.

Filmski vodič od 8. do 14. septembra 4

“NJujork, volim te” sastoji se od 12 priča u kojima poznati reditelji i glumačke zvezde govore o ljubavi u NJujorku. Spontani, iznenađujući ljudski odnosi od kojih kuca srce grada. Susreti koji obiluju seksipilom i smehom od Menhetna, preko Tribeke, Sentral parka, sve do Bruklina. LJubavne prilče postaju jedinstvena izjava ljubavi gradu NJujorku.

Dužina trajnja filma: 103 min
Žanr: komedija, drama, ljubavni
Država/Godina: SAD/2008
Uloge: Natali Portman, Itan Houk, Šaja Labuf, Bredli Kuper, Orlando Blum, Kristina Riči, Robin Rajt, Blejk Lajvli.
Režija: Fatih Akin, Ivan Atal, Alan Hjuz, Sundži Ivai, Skarlet Johanson, Šekar Kapur, Džošua Martson, Mira Nair, Bret Ratner, Natali Portman.

12. septembar- Mehaničar: Povratak

Najopasniji ubica na svetu, Arthur Bishop pomislio je da je ostavio svoju ubilačku prošlost ubice iza sebe kada njegov najveći neprijatelj otme ljubav njegovog života. On je sada prisiljen da putuje svetom kako bi izvršio tri nemoguća ubistva, i uradio ono što najbolje zna, da izgledaju kao nesreća. Film je na repertoaru domaćih bioskopa.

Filmski vodič od 8. do 14. septembra 5

Dužina trajnja filma: 99 min
Žanr: akcija
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Jason Statham, Jessica Alba, Tommy Lee Jones, Michelle Yeoh
Režija: Dennis Gansel

13. septembar- Sicilijanac

Jedan od aktuelnih programa Jugoslovenske kinoteke je i “Sećanje na… Majkl Ćimino”. Američki redtelj koji je nedavno preminuo iza sebe nije ostavio preveliki opus. Tek sedam naslov. Ipak, ovoljno da ostane upamćen i vrednovan. Status jednog od najvažnijih američkih reditelja 1970-ih godina zaslužio je nakon filma “Lovac na jelene”, jednog od prvih fimova snimljenih o vijetnamskom ratu. Ipak u ovoj retrospekitvi treba obratiti pažnju i na one manje poznate i manje (neki bi rekli nepravedno) cenjene naslove, poput “Sicilijanca”.

Filmski vodič od 8. do 14. septembra 6

Na Siciliji posle Drugog svetskog rata živelo se vrlo teško. Seljaci su bili bez posla ili su za malu platu radili za bogate zemljoposednike. Kada jednog dana mladi seljak Salvatore Đulijano (Kristofer Lamber) i njegov najbolji prijatelj pokušaju da prokrijumčare malo pšenice, zaustaviće ih policija. Pucnjava počinje sa obe strane a Salvatore i njegov prijatelj uspevaju da pobegnu, utrče u dvorište dvorca najbogatijeg zemljoposednika, princa Borse (Terens Stemp), ukradu konje i pobegnu u brda. Teško ranjenog Salvatorea leče sveštenici u manastiru… Film je nastao na osnovu romana čuvenog autora Marija Puza, koji je svoju priču napisao na osnovu istinizte priče čuvene legende Sicilije Salvatorea Đulijana.

Dužina trajnja filma: 115 min
Žanr: drama
Država/Godina: SAD/1987
Uloge: Kristofer Lamber, Terens Stemp
Režija: Majkl Ćimino

14. septembar- Pitov zmaj – Čarobno prijateljstvo

Nova verzija Diznijevog voljenog porodičnog filma „Pitov zmaj – Čarobno prijateljstvo“ je avantura jednog siročeta po imenu Pit i njegovog najboljeg druga Eliota, koji je, igrom slučaja, zmaj. Godinama je stari drvodelja g. Mičam (Robert Redford) uveseljavao decu iz uspavanog gradića Milhejvena pričama o strašnom zmaju koji živi u okolnoj šumi. Za njegovu ćerku Grejs (Brajs Dalas Hauard), koja je čuvar šume, ove priče nisu ništa drugo do izmišljotina. Sve dok ne upozna Pita (Ouks Fegli). Pit je misteriozni 10-godišnjak koji nema porodicu i dom ali tvrdi da živi u šumi s velikim, zelenim zmajem po imenu Eliot, a po njegovom opisu, Eliot mnogo liči na čuvenog zmaja iz priča g. Mičama.

Filmski vodič od 8. do 14. septembra 7

Dužina trajnja filma: 102 min
Žanr: avantura
Država/Godina: SAD/2016
Uloge: Oakes Fegley, Bryce Dallas Howard, Karl Urban, Robert Redford, Wes Bentley
Režija: David Lowery

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari