Filozof koji se suprotstavljao stihiji mržnje

Ustanovljena Nagrada za kritičko-teorijski angažman "Miladin Životić"

Ostavite komentar


  1. Ako je neko bio kritički intelektualac i filozof druge polivine dvadesetog veka, bio je akademik Mihailo Djurić, koji je zbog toga i zatvor odležao… Pa što po njemu ne nazvaste tu nagradu?!..Nego po onome koji stvari nije poiamao sa srpskog stanovišta… Sve je toliko ogoljeno, kao kada se deca igraju.

  2. Sve vrvi od nagrada u drustvenim naukama a niko od neuro-, kardiohirurga, gradevinskih inzenjera koji grade mostove, elektroinzenjera koji grade hidrocentrale itd. ne dobi ni jednu nagradu niti ne bi pozvan na sva ta veselja sa pevanje i pucanje. Tako i postasmo od jedne Jugoslavije sa avionskom i atomskom industrijom jedna Srbija sa usluznim delatnostima na minimalcu. Prema svecu i tropar!

  3. @ide Mile bavite se jalovim spinovanjem.
    Zaboravi ste da kažete da je od 1974-1989 Đurić bio naučni savetnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu (znači ne kao disidenti u SSSR – koji su slani u Sibir, kod Tita iako disident postao je član Instituta, pa je samim tim Đurić mogao da boravi na fakultetima u Nemačkoj i Austriji te da se bavi pravnom naukom…). E sad najvažnije 1989 je rehabilitovan i vraćen na Pravni fakultet u Beogradu, 1990 je dobio Oktobarske nagrade grada Beograda, postao je član SANU. A sve to znači da su ga staljinisti smatrali jednim od duhovih vođa "srbovanja" a to srbovanje i 4 rata su nas doveli takoreći do samouništenja.
    Za razliku od njega Životić je u klimi staljnistićko-fašističkog URFAŠIZMA imao smelosti da se bori protiv ratova. Vreme je pokazalo da je to BIO SRPSKI NACIONALNI INTERES.
    TU MANTRU da SU oni koji su bili za ratove patriote Srbije, a da su oni koji su bili protiv ratova izdajnici, vreme je DEMANTOVALO. Baš je obrnuto!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. i 20. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.