Finale nagrade Mangelos 2024 1Foto: Seecult. org

Pet ovgodišnjih finalista i finalistkinja priznanja namenjenog mladim stvaraocima – nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos biće predstavljeni na izložbi u Galeriji Remont 11. juna od 19 sati kada će biti saopštena i odluka o dobitnici/dobitniku ovog priznanja.

Finalisti Nagrade „Manglelos“ za 2024, godinu su Danilo Bursać, Darija Dragojlović, Igor Schiller Milica Dukić i Tijana Petrović.

O najboljima odlučivaće članovi internacionalnog, stručnog žirija.

Da podsetimo Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa i ove godine će biti dodeljena 23 put od osnivanja.

Namenjena je mladim umetnicima na počecima karijera koji kroz konkursne procese i profesionalne interakcije imaju priliku da prezentuju ali i da osnaže svoje umetničke prakse.

Po prvi put ove godine odabrani finalisti su bili u prilici da se pripremaju uz podršku stručnih mentora.

Dobitniku tj. dobitnici nagrade sledi dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku kao i produkcija samostalne izložbe ili rada po povratku u Beograd.

Ovogodišnji žiri Nagrade “Mangelos” su Vladimir Bjeličić (kustos Kulturnog centra Beograda, Beograd), Simona Ognjanović (kustoskinja Muzeja Jugoslavije, Beograd), Jovana Trifuljesko (kustoskinja Muzeja Savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad/Beograd), Marija Vasileva (kustoskinja, Sofija, Bugarska) i Elena Čemerska dobitnica DENES nagrade (YVAA mreža) iz Severne Makedonije.

Nagrada se organizuje i dodeljuje godišnje u saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork).

Organizatori nagrade su Fondacija „Ilija & Mangelos“ iz Novog Sada i Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda.

Izložba radova finalista nagrade “Mangelos” biće dostupna publici u Galeriji Remont do 12. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari