Nagrada „Svetionik“ za najbolji film takmičarske selekcije drugog Pančevo film festivala ravnopravno je podeljena između ostvarenja „Flotel Europa“ Vladimira Tomića (Srbija, Danska) i „Groblje sjaja“ Apičatponga Virasetakuna (Tajland).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji Svetionici bilo je devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz, a nagrade je dodelio međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka filmskog festivala Kustendorf, Nil Jang, filmski kritičar (Velika Britanija) i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope“ (Kanada). Posebna priznanja žiri je dodelio filmovima „Karpoputnik“ Matjaža Ivanišina (Slovenija) i „Limbo“ Ane Sofi Hartman (Danska).

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstavljeno je 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta, a nagradu „Dimnjak“ za najbolji kratki film dodelio je žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića i to ostvarenju „Arhipelazi, goli granit“ Dafne Heretakis. Za najbolju režiju nagrađen je film ''Ovčije boginje“ i reditelj Fulvio Risuleo, za najbolji scenario „Četiri razglednice za Martu“ i scenarista Hernan Talavera, za najbolju fotografiju „Olupina“ i direktor fotografije Morgan Knibe, najbolju montažu „Satansko šipražje – jedan“ i montažer Vili Hans. Za najbolju glumicu u selekciji „Rani radovi“ proglašena je Draginja Voganjac za ulogu u filmu „Sve je više stvari koje dolaze“, a za najboljeg glumca Marko Panajotović za ostvarenje „Izlaz u slučaju opasnosti“.

Festival je nakon svečane dodele nagrada zatvoren filmom „Panama“ Pavla Vučkovića, kao i projekcijama pobedničkih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari