Franc KafkaFranc Kafka, foto: Chaloupka Miroslav / ČTK / Profimedia

Franc Kafka rođen je 1883. godine u Pragu. Studirao je pravo i radio kao advokat u osiguravajućoj kompaniji. Bio je neobičan čovek, retko se smejao i bio je duboko nesrećan.

Franc Kafka imao je veo komplikovan odnos sa ocem. Kasnije ni sa ženama nije imao sreće. Danas ga poznajemo kao jednog od najpoznatijih pisaca 20. veka, čija je popularnost svetska, piše Index.hr.

Kafkino detinjstvo

Kafkin otac Herman bio je Jevrejin i pripadnik radničke klase. U osamdesetim godinama 19. veka, Pragom su upravljali Nemci, a antisemitizam je bio prisutan u svim slojevima društva. Ipak, Herman Kafka bio je veoma uspešan trgovac odećom. Oženio se obrazovanom ženom i svojim trudom uspeo je da se probije u visoko društvo koje ga nije toliko cenilo.

Herman je naučio da u životu neće postići ništa ako se ne postavi čvrsto. Njegov snažan karakter bio je njegovo najjače oružje. Kada mu se sin rodio, Herman je bio oduševljen; njegov potomak neće morati da se bori za društveni status, već će svoju karijeru graditi bez opterećenja i nadmašiti čak i njega.

Međutim, njegov sin bio je mali, skroman, povučen i stidljiv. Često je bio bolestan i nikada se nije isticao u društvu. Sve je to ljutilo oca, koji je godinama bio u veoma lošim odnosima sa sinom.

Franc Kafka: Najveći evropski pisac na samrti je od prijatelja tražio da uništi sva njegova dela 1
Kafkin spomenik u Pragu, foto: lucas viani / Alamy / Alamy / Profimedia

Franc Kafka je studirao pravo i upoznao Maksa Broda, veoma šarmantnog, duhovitog, markantnog i harizmatičnog mladića. Njih dvojica su se ubrzo sprijateljili i delili strast prema književnosti. Maks Brod poznavao je Kafku bolje od ikoga i bio mu je jedini pravi prijatelj.

Franc Kafka bio je nesrećan u ljubavi

Kafka je jednom prilikom otišao na druženje kod Maksa, gde je upoznao njegovu devojku Felis Bauer. Iako nije bila lepotica iz modnog časopisa, Franc se zaljubio u nju na prvi pogled. Ljubav joj je izjavljivao kroz pisma koja joj je slao nakon što se vratila u Berlin. Čini se da je Kafka, iako ozbiljan introvert, ipak žudeo za ljudskim kontaktom, ali je otkrio da najbolje funkcioniše kada je sam.

Felis i Franc su pisali pisma jedno drugom skoro svaki dan, ali Kafka je odbijao da se viđa s njom. Uvek je pronalazio neke izgovore poput posla ili porodičnih okupljanja. Par se napokon verio 1914. godine, ali veridba je propale posle tri meseca jer je Kafka i dalje bio nesrećan. Osećao se zarobljeno i očajno, čak i kada je napokon imao priliku da bude srećan.

Franc Kafka je saznao da boluje od tuberkuloze, bolesti za koju je znao da će ga ubrzo koštati života. Ipak, nastavio je da piše sve do svoje smrti, 3. juna 1924. godine.

Nasleđe i značaj

Na samrti, Kafka je svoje rukopise predao Maksu Brodu i rekao mu je da ih uništi. Ali, Brod je odlučio da ne ispuni želju svog starog prijatelja pa je preko svojih izdavačkih veza objavio brojne romane po kojima Kafku pamtimo i danas.

Do 1930. godine, sva tri Kafkina romana – Proces, Zamak i Amerika – bila su izdata u Evropi.

Nakon Drugog svetskog rata, njegova dela stiču svetsku popularnost. Kafku kao inspiraciju navode pisci poput Nabokova, Garsije Markesa i Borgesa, a njegove knjige objavljene su širom sveta.

Danas je Franc Kafka među najpoznatijim osobama 20. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari