Francuski Orden umetnosti Jugoslavu Panteliću 1Foto: Željko Sinobad

Ministarstvo kulture Republike Francuske odlikovalo je Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke, filmskog kritičara i novinara koji od 2015. kao umetnički direktor s velikim uspehom vodi Fest. 

Prema rečima ministarka kulture Francuske Rozlin Bašlo Narken, njemu je ovo visoko priznanje pripalo za “veliki doprinos i posvećenost u službi kulture“.

Kako Pantelić ostiče u izjavi za Danas, on je vrlo počastvovan ovom pažnjom, i zahvalan je francuskom ministarstvu kulture.

– Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza zaista je visoko odlikovanja, i doživljavam ga pre svega kao podstrek za budući rad – kaže Pantelić, koji svoj doprinos umetnosti i kulturi daje i kao član Izvršnog odbora Evropske asocijacije filmskih arhiva sa sedištem u Amsterdamu, član Evropske filmske akademije sa sedištem u Berlinu, i posebno kao pokretač kontinuirane digitalne restauracije klasičnih srpskih igranih filmova, od kojih su mnogi predstavljeni i na najprestižnijim filmskim festivalima, poput Berlinskog, Kanskog, Venecijanskog…

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Fatih Akčal, saopštio je da je srećan što može da prenese čestitke

Panteliću u ime Ministarstva kulture Francuske, i da mu  uruči Orden viteza umetnosti i književnosti.

“Ovo odlikovanje svedoči o zahvalnosti Francuske na Vašem zalaganju za unapređenje saradnje između Francuske i Srbije u oblasti kinematografije, kao i na Vašem nastojanju da istaknete značaj francuskog filma i promovišete kako filmove tako i umetnike“, navodi se u pismu Fatiha Akčala.

Orden viteza Panteliću će biti svečano uručen kada epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari