Furiozni tempo migrantskog života 1

Ovo je roman o emigraciji, jednoj od ključnih tema našeg o vremena, u kome glavna junakinja proživljava ljubavnu priču sa čovekom iz sasvim drugog sveta od onog u kome je do tada živela – stoji u kratkom opisu romana prvenca Sanje Nikolić „Sila i Soni u Berlinu“, koji je objavila izdavačka kuća Lom i koji je nedavno promovisan.

Migracijski talas balkanskih naroda se intenzivirao od polovine prošlog veka i gotovo da se utvrdio kao deo tradicije. Kada govorimo o najpoželjnijim odredišnim destinacijama, u vrhu svake liste sigurno će se naći Nemačka.

Roman „Sila i Soni u Berlinu“ upravo donosi priču o migrantskom iskustvu sa problemima kao što su smeštaj u prenaseljenom gradu, izolacija usled nepoznatog jezika, stalno vraćanje na početak, a sve ovo prati ljubavni život Soni i Sile.

– Roman sam pisala otkad sam se doselila u Berlin. On ima furiozni tempo, koji je nametnuo čitanje u dahu, to je mehanizam kojim sam čitaoca prenela u svet Soni i Sile. Soni je žena koja stalno menja i sebe i okolnosti, međutim njen svet je moralno crno beli, pomalo je naivna, za razliku od glavnog junaka koji dolazi iz drugačijeg miljea i kreće se u sivim zonama. Iako su fascinirani jedno drugim, njihovi svetovi se sudaraju i tu nastaje masa emotivnih obrta i kontradikcija sa kojima pokušavaju da izađu na kraj, kaže za Danas Sanja Nikolić.

Prema njenim rečima Soni je buntovna žena.

Sled okolnosti bio je takav, da se prirodno činila odluka na rizik kako bi sebi obezbedila novu šansu za drugačiji život negde daleko. Krenula je u Norvešku, ali tamo nikada nije dospela. Život je počela da gradi u Berlinu, u koji je stigla u izbegličkom talasu.

Ona je borac, luta iz stana u stan, susrećući se sa teskobom gde god se našla i samoćom kojim god ljudima bila okružena – ispričala je Sanja Nikolić.

Ona je svoj prvi roman pisala uz podršku nemačke države, a u planu ima novu knjigu – drugi deo avantura „Soni i Sile“.

O autorki

Sanja Nikolić rođena je u Splitu. Sa devetnaest godina odlučuje da se osamostali, dolazi u Beograd i upisuje filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao profesorka u srednjoj školi, bavila se novinarstvom i pisala poeziju. Trenutno živi u Nemačkoj i bavi se pisanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari