Futures Connected - festival kratkog i eksperimentalnog filma u Novom bioskopu Zvezda 1Foto: Futures Connectred promo

Ovog vikenda, od 4. do 6. oktobra, u Novom bioskopu Zvezda (Terazije 40) u Beogradu održaće se Futures Connected filmski festival, po drugi put. Na festivalu će biti prikazano više od 40 filmova mladih evropskih autora.

Festival u fokusu ove godine je Beldocs. Projekcije počinju svakog dana u 19 časova, a posetioci će imati priliku da razgovaraju sa autorima i filmskim kritičarima. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a posetioci će imati priliku da ostave simboličnu donaciju koja će pomoći dalji razvoj festivala.

Futures Connected filmski festival pruža prostor mladim evropskim autorima i autorkama da predstave svoje kratke i eksperimentalne filmove. Ove godine festival stavlja poseban akcenat na Beldocs, pa će poslednjeg dana, u nedelju, biti prikazana tri filma iz selekcije ovog festivala: ovogodišnji pobednički film „Kako biti slobodan?“ Nikole Polića, „Rampart“ Marka Grbe i „Šetnje koje se neće desiti“ Mine Simendić. Posle projekcije ovih filmova, biće upriličen razogovor sa autorima.

Drugog dana festivala, u subotu, biće prikazani radovi mladih autora i autorki iz Srbije i regiona – postavljajući pitanja: Ko sam ja? Ko bih mogao/la da budem i kako me prošlost formira? Imaćemo prilike da vidimo jedinstvena ostarenja i nekoliko svetskih premijera i pretpremijera! Petak je rezervisan za autore i autorke iz cele Evrope, uz razgovor sa vrsnim filmskim kritičarima i poznavaocima filmske umetnosti.

Festival je nastao iz Connecting Futures programa, projekta koji je povezao mlade autore iz Srbije, Nemačke i Francuske kroz tri značajna filmska festivala: Beldocs u Beogradu, Underdox u Minhenu i Fid u Marseju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari