Gala projekcija serije "Sablja" na 30. Sarajevo film festivalu 1Foto This and That Production

Program Pretpremijere serije Sarajevo Film Festivala fokusira se na vrhunske dramske serije iz regiona, koje će na televizijske ekrane stići tek u nadolazećoj sezoni jesen/zima

“U osmom izdanju Pretpremijera serija  biće predstavljamo sedam serija s područja bivše Jugoslavije među kojima je serija „Sablja“ u režiji  Goran Stankovića i Vladimir Tagića, a zasnovana na stvarnim događajima koji su se dogodili u Srbiji 2003. godine, kada je srpski premijer Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade vlade

Serije u ovogodišnjem programu rezultat su zrelog tržišta regionalnih serija: stoga ih odlikuju visoke produkcione vrednosti  originalni autorski izrazi i autentične priče koje proizlaze iz specifičnog kulturnog nasleđa.

Raduje  nas što imamo bogatu selekciju serija koja uključuje pobednika Canneseriesa, priznate autore koji se vraćaju u naš program te nove žanrove. Pripremite se za Pretpremijere zanimljivih i duhovitih priča!”, izjavila je Tina Hajon, selektorka programa Pretpremijere serije.

Gala projekcija serije "Sablja" na 30. Sarajevo film festivalu 2
FotoThis and That Productions

Publika Festivala moći će ekskluzivno pretpremijerno da  pogleda epizode sedam dugoočekivanih dramskih serija i  uz ulaznicu da prisustvuje Press Cornerima na Festivalskom trgu, gde će imati priliku da sretnu izvrsne glumce i ekipe svih serija i da  ih bolje  upoznaju  kroz razgovore uživo.

U programu Pretpremijere serije 30. Sarajevo Film Festivala su serije „Bijeli put“ kreatora Emira Imamovića Pirekta, „Komar“ Timura Makarevića, „Kotlina“ Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, „Nobelovac“ Tihomira Stanića, Vladimira Roganovića i Ivana Velisavljevića, „Princ iz Eleja“ Dušana Vranića, Elme Tataragić, Enesa Zlatara i Amre Bakšić Čamo, „Tender“ Srđana Vuletića, dok će gala projekciju zabilježiti „Sablja“ Vladimira Tagića i Gorana Stankovića.
Dramske serije predstavljene u programu Pretpremijere serije takmiče se za UniCredit nagradu publike.

Program Pretpremijere serije:

BELI PUT
Hrvatska, 2024, 104 min.
Kreator: Emir Imamović Pirke
Režija: Tomislav Rukavina

Uloge: Franjo Dijak, Nina Violić, Enes Vejzović, Goran Bogdan, Sanja Milardović, Stipe Radoja, Mijo Jurišić

Nakon jednogodišnjeg nadzora i prikupljanja dokaza, inspektori u spektakularnoj akciji hapse Željka Matića Željca, nekadašnjeg člana međunarodnog narkokartela. Međutim, njegovom privođenju prethodi ubistvo policijskog načelnika, ali i pronalazak leša žene koju je hrvatska policija proglasila mrtvom pre sedam godina i čije je telo sahranjeno u Meksiku. Upravo je naručivanje tog davnog ubistva trebalo biti temelj optužnice protiv Željca, pa su inspektori i inspektorke prinuđeni da otkriju ko je zapravo ubijen pre sedam godina, postoji li veza sa smrću policijskog načelnika i da li je Matić nastavio da vodit svoje operacije iz zatvorske ćelije.

KOMAR

Bosna i Hercegovina, 2024, 53 min.
Kreator: Timur Makarević
Režija: Timur Makarević, Vedran Rupić, Una Gunjak

Uloge: Lejla Hakalović, Pia Vrdoljak, Igor Skvarica, Nikola Pejaković, Lamija Salihović, Anastasija Dunjić, Issa Osmić, Uma Mujezinović, Arman Salihović, Feđa Štukan, Izudin Bajrović, Saša Oručević, Faketa Salihbegović Avdagić, Dino Bajrović, Nedim Šuvalija, Kerim Čutuna, Haris Bidžan, Ena Husić, Harun Ćehović, Dino Sarija

Mersiha je novinarka i ponos porodice. Kada njeni roditelji saznaju da je  je krila vezu sa Mikijem, žele da ga upoznaju što pre i zakazuju zajedničku večeru. Miki odlazi u posetu majci u Jajce autobusom koji misteriozno nestaje na planinskom prevoju Komar. Potraga za autobusom je spora i neuspešna dok jedan telefonski poziv ne pokrene veliku policijsku akciju. Putnici se bude u autobusu parkiranom nasred livade okružene šumom, mobilni telefoni im ne hvataju signal, a na obližnjem putu nema saobraćaja. Mersiha sa najboljom prijateljicom Jasnom kreće prema Komaru u nadi da će saznati nešto više o nestanku autobusa i pronaći Mikija na vreme za večeru sa njenim roditeljima.

KOTLINA

Bosna i Hercegovina, 2024, 48 min.
Kreatori: Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo
Režija: Danis Tanović

Uloge: Feđa Štukan, Boris Ler, Mario Knezović, Snežana Vidović, Anita Kajasa, Tarik Filipović, Leona Paraminski, Alen Muratović, Goran Navojec, Helena Vuković, Ida Keškić, Faruk Hajdarević, Katarina Kaća Dorić, Faketa Salihbegović Avdagić, Lamija Salihović

U Istorijskom muzeju, ispod spomenika Josipu Brozu Titu, pronađeno je telo zeničkog rudara. Sve upućuje na samoubistvo. Inspektor Mido Zec odlučuje da proveri detalje, što ga vodi u Zenicu, njegov rodni grad. Zenička policija nema problem sa kolegom iz Sarajeva, ali viša inspektorka Vera ima. Viši inspektor Edib Pašić prima nagradu za rešeni slučaj Hagade, ali ceremoniju prekida dojava o bombi. U Sarajevo dolazi i Tanja, Edibova bivša supruga, na derneku okuplja staru raju – dolazi i Senči, paranoičan i u strahu od osvete Smajlijevih ljudi. Edib i Mido, u Zenici i Sarajevu, suočavaju se s pitanjima koja se na prvi pogled čine jednostavna, no završavaju istražujući ne samo slučajeve već i sami sebe, svoje živote i životne odluke.

NOBELOVAC
Srbija, 2024, 100 min.

Kreatori: Tihomir Stanić, Vladimir Roganović, Ivan Velisavljević
Režija: Tihomir Stanić, Borisa Simović

Uloge: Tihomir Stanić, Selma Alispahić, Igor Jurinić, Vladan Gajović, Branka Šelić, Branka Petrić, Petar Novaković, Milivoje Obradović, Bojan Žirović, Bojana Zečević

Serija NOBELOVAC prati život književnika Ive Andrića tokom nekoliko meseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka s ceremonije dodele, preko Švajcarske u Beograd. Kroz osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate, staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predeli u kojima je prebivao tokom svog života.

PRINC IZ ELEJA

Bosna i Hercegovina, 2024, 60 min.
Kreatori: Dušan Vranić, Elma Tataragić, Enes Zlatar, Amra Bakšić Čamo
Režija: Alen Šimić

Uloge: Alen Muratović, Nadine Mičić, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Moamer Kasumović, Džana Pinjo, Mario Drmać, Emir Zumbul Kapetanović, Slaven Vidak, Sabit Sejdinović, Edin Avdagić

Miki i Kate se vraćaju u Sarajevo. Kate je snimila pesmu koja je postala hit i Kate je sada zvezda u Kalesiji. To je Mikija gurnulo u drugi plan. Otkrio je internet i uveren je da je to njegova budućnost. On je i dalje roker, no sada se posvećuje elektronskoj muzici. Tetka zaljubljena ostaje u Kalesiji, no ljubav joj ubrzo dosadi pa se vraća u Sarajevo. Miki pokreće svoj Nadkast s istom ekipom nekadašnjih TV-(ne)radnika, koji je okosnica Huba Kobilja glava. Tokom 12 epizoda u goste dolaze brojni poznati muzičari, umetnici, javne ličnosti, ali i vanzemaljci, no i neki stari znanci poput rođaka Berina, Sude, Fadila i robot Mikica koja tvrdi da je Mikijeva ćerka. Ovo je druga sezona o Mikijevom zaraznom optimizmu i veri u uspeh.

TENDER

Bosna i Hercegovina, 2024, 55 min.
Kreator: Srđan Vuletić

Režija: Neven Samardžić, Alen Šimić, Amra Mehić, Irfan Avdić, Saša Peševski

Uloge: Tarik Džinić, Aida Bukva, Branko Janković, Anđela Kusić, Robert Krajinović, Anja Kraljević, Igor Skvarica, Edin Avdagić, Dražen Pavlović, Aneta Grabovac, Nadine Mičić, Sanela Pepeljak

Tri politička apartčika različitih nacionalnih, političkih i životnih stavova dobijaju poziciju u Agenciji za zajedničke javne nabavke sa zadatkom da proguraju svoje uske interese, ali vrlo brzo upadaju u grupnu dinamiku kojom vladaju manjak socijalne inteligencije, nedostatak ljubavi, sampouzdanja, škrtost, nadmenost, zavist, a pre svega lenjost i nekompetentnost.

Gala projekcija

SABLJA
Srbija, Bugarska, 2024, 106 min.
Kreatori: Vladimir Tagić, Goran Stanković
Režija: Goran Stanković, Vladimir Tagić
Uloge: Dragan Mićanović, Milica Gojković, Ljubomir Bandović, Lazar Tasić, Feđa Štukan, Zlatko Burić, Jasna Đuričić

SABLJA je zasnovana na stvarnim događajima koji su se dogodili u Srbiji 2003. godine, kada je srpski premijer Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade vlade. Iz perspektive tri glavna junaka pratimo godinu koja je označila prekretnicu u društveno-političkom razvoju zemlje. Nakon atentata, država tone u haos i proglašava se vanredno stanje. Dok je javnosti jasno ko su ubice i zašto je atentat izvršen, Danica, mlada novinarka, pokušava da istraži pozadinu atentata. Boris, policijski inspektor, polako otkriva propuste unutar istrage, razotkrivajući lanac korupcije koji vodi do zločina iz devedesetih. Mladi kriminalac Uroš se sve dublje upliće u aktivnosti kriminalnog klana koji je izvršio atentat i sve mu je teže da izađe iz vrtloga u kojem se nalazi.

30. Sarajevo Film Festival SFF biće održan od 16. do 23. augusta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari