Galerija Matice srpske virtuelno sa vama i kod kuće 1Foto: Printscreen

 „Izložbeni prostori Galerije Matice srpske biće zatvoreni za posetioce, u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije koje za cilj imaju prevenciju širenja korona virusa, a ova mera donešena je radi zaštite naših posetilaca i sugrađana“, saopštava uprava Galerije Matice srpske.

Zato će se Galerija Matice srpske tokom narednog perioda preseliti iz galerijskog u virtuelni prostor i ponuditi nov sadržaj kroz kampanju ove institucije „S vama kod kuće“ u želji da svim ljubiteljima umetnosti učini boravak kod kuće „kulturnijim”.

Tokom narednih nedelja publika različitog uzrasta i interesovanja imaće mogućnost da: uživa u muzičkim predlozima za roditelje i njihove bebe u okviru projekta „Odrastanje uz umetnost“, da učestvuje u našem „umetničkom izazovu”, pogleda video-vođenja kroz aktuelnu izložbu i stalne postavke i sa porodicom odigra zanimljive umetničke igre.

Takođe, celokupnu stalnu postavku Galerije sa pričama o najznačajnijim delima na srpskom i engleskom jeziku svi zainteresovani mogu pogledati u virtuelnoj turi – klikom ovde.

„Iskoristite vreme kod kuće da pročitate knjigu za koju nikad niste imali vremena, družite se sa svojim najmilijima, i pratite društvene mreže Galerije Matice srpske jer „u muzeju” možete biti i kod kuće“, poručuju iz Galerije MS.

Galerija Matice srpske je jedan od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u Srbiji, sa kolekcijom od preko 9.500 umetničkih dela. Tokom svog postojanja Galerija je izrasla u jedinstvenu nacionalnu muzejsku ustanovu čiji umetnički fond, sa bogatom zbirkom srpske umetnosti od 16. do 21. veka prikazuje nastanak, razvoj i dostignuća srpske umetnosti i ukazuje na položaj i mesto srpske kulture i umetnosti u evropskom kontekstu.

Od ukupnog broja umetničkih dela u Galeriji Matice srpske, jednu trećinu čine pokloni i zaveštanja, zahvaljujući kojima je Galerija do danas formirala 58 poklon-zbirki koje nose imena svojih darodavaca.

Pored stalne postavke, u Galeriji se priređuju povremene izložbe iz fonda: izložbe koje se bave pojavama i fenomenima vezanim za nacionalnu umetnost, izložbe poklon-zbirki darodavaca, kao i izložbe u saradnji sa drugim muzejima i institucijama kulture u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari