Galerija Ufici tužiće modnu kuću Žan Pol Gotje zato što je koristila Botičelijevu sliku na svojim proizvodima 1Foto: CBW / Alamy / Alamy / Profimedia

Italijanska Galerija Ufici najavila je tužbu protiv modne kuće Žan Pol Gotje zbog navodnog neovlašćenog korišćenja Botičelijeve slike Rađanje Venere na mnogim odevnim komadima.

Tužba bi mogla da dovede do odštete veće od 100 hiljada evra usled toga što je ova slika korišćena na majicama, helankama i drugim komadima. Međutim, ovo nije prvi put da se pominje ova sporna situacija.

Sve je započelo početkom godine kada su predstavnici italijanske galerije videli reklame za nove komade Žan Pol Gotjea na društvenim mrežama. Po italijanskom zakonu, korišćenje umetničkih dela koja su javno dobro za prodaju nekog proizvoda zahteva dozvolu i novčani trošak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @jeanpaulgaultier

Eike Šmit, direktor ove galerije, poslao je u aprilu pismo modnoj kući sa zahtevom da ili povuče spornu odeću s tržišta ili plati kaznu, ali odgovor nikad nije stigao.

Troškovi koji se plaćaju galerijama mogu da budu u rasponu od nekoliko stotina do desetina hiljada evra, zavisno od toga koliko ima komada odeće, kolika im je cena i u kolikom broju su se prodali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @jeanpaulgaultier

Po onome što se vidi po mrežama, čini se da su delovi Rađanja Venere iskorišćeni na jednoj haljini, šalu i streč pantalonama, tako da se očekuju velike cifre u okviru odštete.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari