Direktor i glavni urednik Službenog glasnika Slobodan Gavrilović izjavio je juče da biografija pokojnog premijera Zorana Đinđića nije ušla u spisak ličnosti koji su obeležili modernu srpsku istoriju jer je on obeležio početak 21. veka.

Na konferenciji za novinare, Gavrilović je rekao da je Đinđićobeležio početak 21. veka, jer je bio premijer od 2001. do 2003. godine i da, kao velikog reformatora, niko neće moći da ga izostavi prilikom pisanja tog dela istorije, ali da je do sada obrađivan period od početka 19. do kraja 20. veka. Gavrilović je dodao da su „apsurdne“ optužbe da je Đinđićeva biografija izostavljena zbog ličnog sukoba koji su imali i kazao da je smenjen sa mesta šefa poslaničke grupe Veća građana u saveznom parlamentu tri dana nakon njegovog ubistva. On je rekao da je ceo projekat privremeno obustvaljen zbog velikog broja sugestija koje su stigle, između ostalog, i zbog toga što na spisku nema žena. Dodao je da će javna rasprava o tom projektu biti nastavljena u januaru. Prema njegovim rečima, ideja projekta je da se suprostave biografije značajnih ličnosti određenog perioda a da najveći rival Slobodanu Miloševiću nije bio Đinđić, jer devedesetih nije imao poluge vlasti i veliki politički uticaj, većIvan Stambolićkoji je zbog toga i ubijen.

Gavrilovićnije želeo da kaže ko je od njegovih saradnika učestvovao u sastavljanju spiska ličnosti čije će biografije biti objavljene većje svu odgovornost preuzeo na sebe. Mediji su ranije preneli da su među 30 ljudi koji su obeležili modernu srpsku istoriju u okviru Glasnikovog projekta Biografije uvršćeni Slobodan Milošević i Ivan Stambolić, ali ne i Đinđić. Na spisku ličnosti koje su obeležile modernu srpsku istoriju, a čije je biografije Službeni glasnik nameravao da objavi bili su Karađorđe Petrović, Prota Mateja Nenadović, Božidar Grujović, Dositej Obradović, Miloš Obrenović, Vuk StefanovićKaradžić, knez Aleksandar Karađorđević, Vladimir Jovanović, Mihailo Obrenović, Svetozar Marković. Biogrfije su po predlogu zaslužili i Milan Obrenović, Nikola Pašić, Aleksandar Obrenović, Gavrilo Princip, Dimitrije Mitrinović, Petar I Karađorđević, Dimitrije Tucović, Ljubomir Davidović, Aleksandar Karađorđević, Pavle Karađorđevići Milan Stojadinović. Na skisku Glasnika našli su se i Slobodan Jovanović, Petar II Karađorđević, Josip Broz, Dragoljub Mihailović, Dragoljub Jovanović, Milovan Đilas i Koča Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari