Gde je nestao novac za nagrade?

Laureati književnog priznanja "Jovan Skerlić" ostali bez njegovog novčanog dela

Ostavite komentar


  1. Sve je ovo i komicno i zalosno, samo nigde u clanku ne vidim koja je opstina u pitanju. Mislim Google je odradio svoje, ali bi clanak trebalo sastaviti tako da sam po sebi bude dovoljna informacija.

  2. Neophodno je uneti transparentnost u sistem nagrada za književno delo. To bi im dalo notu javne obaveze i učinilo rad žirija i namere organizatora moralno obavezujućim. Slične zakulisane radnje vode se i kad se radi o NINovoj nagradi. Ne zna se ko je većinski darodavac. Zašto? Koji je njegov interes? Koliko on utiče na ishod? Zatim rad žirija. Ko ga bira? Da li on mora da sledi jednopolnu ideološku matricu kolegijuma NINa? Neko glasa i forsira kandidata sa kojim je dobar prijatelj. I to javno priznaje. Kakve to veze ima sa vrednošću dela? Forsira se posmodernizam koji je odavno umro u velikim književnostima epohe. Svaki imalo realistički, odnosno stvarnosni doživljaj se smatra konzervativizmom, prošlošću. Na pijedastalu su nečitljiva dela početnika. Eksperimenti. Onda se čudimo što se nalazimo u periodu stagnacije književnosti. Ima velikih tema i velikih pitanja. Ima, međutim, još više favorizovanja stilskih eksperimenata, nečitljivih romana bez fabule, po svaku cenu izdizanje teme izuzetnosti u smislu LGB populacije ili otrcane ideološke matrice samo srpske krivice. Ima, kao u slučaju Skerlićeve nagrade, ponižavanja umetnika i palanačkog fušeraja, obesti i lopovluka. Ali, vredi pisati prkos svemu. Nagrade su , po pravilu, ustanovljene da bi neko slabio slobodnu volju mamcem od novčanica. Diktatom tuđeg novca. Šljamasto.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. i 29. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.