Gimme Shelter: Danas počinje 16. KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) 1Foto; 16 KROKODIL/Promo

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju), koji počinje danas i traje do 23. juna održaće se 16. put a ključne reči ovogodišnjeg izdanja su Just a kiss away… Just a shot away…,odnosno, u kondenzovanoj varijanti moto susreta je Gimme Shelter a mesto zbivanja – prostor ispred Muzeja Jugoslavije ( Mihaila Mike Jankovića 6)

Sve posetioce 16. KROKODIL- a očekuju tri bogata celodnevna programska dešavanja: uzbudljiv prepodnevni i popodnevni program u Debatnoj, Dečijoj i Chill Out Zoni kao i fantastičan večernji literarno-muzički šou na glavnom stejdžu.

Večernji program na bini “u fontani” ove godine dovodi četvoricu korifeja savremene evropske (i ne samo evropske) književnosti. Matijas Enar iz Francuske, Arnon Grunberg iz Holandije, iračko-finski autor Hasan Blasim kao i naš dobro poznati prijatelj, književnik i prevodilac s našeg jezika iz Ukrajine, Andrij Ljubka, predstaviće se kratkim razgovorima s voditeljima i čitanjima iz svojih najistaknutijih dela.

Na čuvenoj KROKODILovoj sofi ove godine razgovaraćemo s legendarnim rok-fotografom Brajanom Rašićem, istoričarkom Dubravkom Stojanović i glumcem i piscem iz Sarajeva, Feđom Štukanom.

Za muzičke nastupe zadužene su jedinstvena Duda Buržujka, istančana Jelena Petošević i Ane Paška koja na uzbudljiv način kombinuje elemente muzičkog nastupa i teatarskog performansa u svoje uvek uzbudljive muzičko-scenske mini-spektakle.

Već legendarni pripovedni feministički festival PičPrič koji vodi apsolutna književna zvezda ovih prostora Rumena Bužarovska predstaviće u nedelju 23. juna od 19 sati storiteling u najnovijem i neočekivanom vidu.

Na KROKODILovoj bini će se tokom tri večeri od 21. juna do 23. juna povrh svega smenjivati i mlada zvezda domaće književne scene Nađa Petrović, ljubimac KROKODILove publike Marko Tomaš, fenomenalni i istančani Faruk Šehić, neobično produktivni i energični Filip Grujić, međunarodno poznat makedonski pesnik Nikola Madžirov te, last but not the least, Dora Šustić, kometa nove hrvatske književne scene.

Program i ove godine vodi KROKODILovoj publici veoma dobro poznat dvojac – Mima Simić i Daško Milinović.

Što se dnevnih programa u Dečijoj, Debatnoj i Chill Out zoni tiče, i tu nas očekuje sijaset uzbuđenja.

Najmlađe goste KROKODIL-a u starosnom rasponu od 2 do 14 godina očekuje zabava na Dečijoj zoni sa raznovrsnim radioničarskim programima koje vode naši ugledni gosti-predavači poput čuvene spisateljice za decu Jasminke Petrović, Dese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arianne Papini iz Italije, Cirkusfere, Marine Čabrilo, Svetozara Stevina iz Novog Sada te Marije Trkulje u cilju razvijanja mnogobrojnih znanja, od kreativnog stvaralaštva preko umetnosti veza, pet-terapije i cirkuskih veština.

U okviru ove zone biće održane i čitave uzbudljive pozorišne predstave na otvorenom – Šumsku bajku i Princeza na zrnu graška koje izvodi Putujuće pozorište Ćira.

U okviru Debatne zone premijerno će se dogoditi B2B susreti srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom Meet me in Belgrade, vodiće se razgovori Jedan na jedan s nekim od najistaknutijih autora iz večernjeg programa.

Biće prikazan dokumentarni film Ukradena deca Ukrajine, razgovaraće se o budućnosti književnih i prevodilačkih rezidencija ali i o skrivenim uticajima na porast nasilja u našem društvu kroz seriju Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?

Debatovaće se i o građanskim pravima danas u Srbiji, medijskoj pismenosti, dezinformacijama i pokušajima promene naše osnovne kognitivne svesti putem različitih medija ali i o pozorišnom novitetu/staritetu – formatu scenskog čitanja dramskog teksta.

Zbog svega navedenog ljudi iz Udruženja KROKODIL-a vam preporučuju da se prošetate do Muzeja Jugoslavije s decom, članovima porodice, prijateljima i/ili kućnim ljubimcima i obavezno ponesete svoje omiljeno ćebence kako biste piknikovali u hladovini parka i uživali u besplatnim dnevnim programima.

Ujedno ne zaboravite da na vreme obezbedite za sebe i svoje najmilije ulaznicu za sve tri nezaboravne junske večeri na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije uz miris lipa i još jedno druženje s ništa manje nego spektakularnom selekcijom spisateljica, pisaca, muzičarki i drugih KROKODILovih gostiju.

„Zbog svega toga pozivamo vas da pažljivo proučite detaljan program festivala i odaberete svoje poslastice. Dođite na KROKODIL i uživajte u vrhunskim programima. Sve što nam sledi, uostalom, ionako je samo poljubac ili samo pucanj daleko od nas. Šta ćemo od ta dva odabrati, možda više nego što mislimo zavisi upravo od nas samih“ , poručuju iz Udruženja KROKODIL, organizatora festivala.

Važne informacije

Važne informacije u vezi sa prodajom karata Festivala KROKODIL, za petak, subotu i nedelju 21, 22 i 23 jun. Ostali programi su besplatni. Ulaznice su u prodaji od 20. maja u 17 časova putem linka: / kao i u KROKODILovom centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od ponedeljka 27. svakog radnog dana od 10 do 20 sati. Ulaznice je neophodno obezbediti samo za večernje programeCena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 10. juna: 750 din, Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 10. juna: 2100 din.Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 10 do 21. juna: 900 din. Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 10. do 21. juna: 2500 din.Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi na licu mesta 21,22 i 23. juna: 1000 din. Cena jednodnevne ulaznice za studente i penzionere: 600 din

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari