U našim gramatikama stoji da se glagol trebati upotrebljava bezlično kad iza njega dolazi još neki glagol (Treba da dođeš, Trebalo bi to da pročitaš), ali ako nema drugog glagola, kad je iza njega objekat, onda se on normalno menja kroz lica (Ne trebaš mi više, Nije mi trebala škola za ovo).


Ova načela se u svakodnevnom govoru dobro drže, ali ima i takvih rečeničnih sklopova u kojima ona nisu primenjiva. Na primer, kada je subjekat na početku rečenice, a iza njega glagol u prošlom vremenu: Ja je trebalo da dođem, Oni je trebalo, Mi nije trebalo, odnosno Ja sam trebalo, Oni su trebalo… Istraživanja lingvista Marka Simonovića i Bobana Arsenijevića pokazuju da u ovim slučajevima kod govornika izrazito dominiraju lični oblici glagola trebati: Ja sam trebala da dođem, Oni su trebali, Mi nismo trebali da dođemo… Njihov je zaključak da je ovaj glagol u „živom, kolokvijalnom jeziku samo na korak do potpunog pridruženja klasi čistih modalnih glagola“.

Iz tog razloga mnogi lingvisti i lingvistkinje već dugo zahtevaju reviziju norme. U Normativnoj gramatici Predraga Pipera i Ivana Klajna, koja se pojavila prošle godine, piše da se ponekad, „izuzetno“, u odnosnim rečenicama mora dozvoliti upotreba ličnog oblika: Došli su svi oni koji su trebali da dođu, jer ne bi bilo dobro Došli su svi oni koji je trebalo da dođu.

Većina govornika i govornica srpskog jezika zna da je glagol trebati specifičan, ali nije sasvim sigurna da li ga uvek upotrebljava „pravilno“. Neretko se govornik zbuni u traganju za konstrukcijom koja mu ne bi zvučala sumnjivo, pa umesto da opušteno kaže, recimo, Trebao si mi juče, preinačava rečenicu u Bio si mi potreban juče smatrajući je manje pogrešnom ili jedino ispravnom. To svedoči o tome da jezička norma, koja polako i oprezno prihvata ove tendencije, utiče na svest govornika, ali mahom stvarajući nesigurnost i nedoumice. Da tog uticaja nema, verovatno bi se u većoj meri spontano proizvodili lični oblici ovog glagola, jer je očito da su u jeziku oni neophodni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari