Glavna "zvezda" domaći hibridni klavir 1

U Zadužbini Ilije M. Kolarca juče je počeo Festival „Tejk over“ („Take over“) koji se bavi promocijom klasične muzike na način kako je vide i doživljavaju mladi.

U okviru ove manifestacije, od 18. do 20. novembra, održaće se i treći Festival „Dani klavijature“ (Keybord Days), čija je glavna tema kvantna muzika. Javnosti će biti predstavljen hibridni klavir, delo domaći stručnjaka. Gost Festivala je Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i najpoznatiji srpski kvantni fizičar, koji će 19. novembra održati predavanje o kvantnoj fizici, najavljeno je iz Centra za promociju nauke, koji „Dane klavijature“ organizuje u saradnji sa Festivalom „Tejk over“ i uz podršku Muzikološkog instituta SANU, Grada Beograda, Erste banke i Kolarca.

„Zvezda“ festivala je hibridni klavir, na kome radi tim inženjera iz Srbije u saradnji sa LP Duom – Sonjom Lončar i Andrijom Pavlovićem, koji su 2014. osnovali „Dane klavijature“ da bi „širu publiku upoznali sa značajnim internacionalnim izvođačima na polju klavijaturne i nove muzike“.

„Hibridni klavir je spoj akustičnog klavira i kombinacije analognih i digitalnih sintisajzera. Upotrebom ovog instrumenta vršiće se prvi kvantno-muzički eksperimenti, a zvuk koji instrument proizvodi zasnovan je na algoritmima, jednačinama, formulama i pravilima kvantne fizike. Ovaj klavir će u okviru daljih eksperimenata funkcionisati tako što će u realnom vremenu pratiti vibraciju svake žice klavira ponaosob, utiskujući tako ‘uhvaćenu’ informaciju u laser kojim se vrši pobuda Boze Ajnštajnovog kondenzata, stanja u kome atomi funkcionišu kao sasvim poseban fenomen“, objašnjavaju u Centru za promociju nauke.

Posle predstavljanja ovog hibridnog instrumenta večeras će se održati koncert LP Dua, koji će svirati dela savremenih kompozitora i svoju autorsku muziku, a o kvantnoj fizici i kvantnoj muzici kao novom žanru govoriće Vlatko Vedral i Dragan Novković, koji predvodi tim inženjera koji rade na „kvantnom“ klaviru. Na predavanju koje će Vlatko Vedral održati u subotu u 18 sati gostovaće i Klaus Molmer, profesor kvantne fizike sa Univerziteta u Arhusu i jedan od najvećih popularizatora kvantne fizike danas. Tokom subote i nedelje planirane su dve radionice, koje će voditi elektroinženjeri i kompozitori.

„Kvantna muzika“ je umetničko-naučni projekat pokrenut 2015. sa ciljem popularizacije kvantne fizike kroz muziku i audio-vizuelnu umetnost – stvaranje jedinstvenog muzičko-scenskog dela, novih „kvantnih“ instrumenata i potpuno novog muzičkog žanra. U ovom projektu učestvuju: Univerzitet u Oksfordu, Danska nacionalna škola za primenjene umetnosti, Centar za Novu umetnost, Centar za promociju nauke, Kino Šiška iz Ljubljane, Slovenija, i Muzikološki institut SANU.

Koncerti i tribine

Festival „Tejk over“ osim kvantne muzike nudi i koncerte mladih muzičara, koncert za bebe, razgovore o temama kao što su opera u digitalnom dobu, zašto je važna klasična muzika, zašto se sluša koncert…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari