Globalizacija preživela krizu, svet povezaniji nego ikada 1Foto: Privatna arhiva/Orhan Dragaš

Uprkos razornim efektima krize iz 2008. godine, globalizacija je danas sasvim dobrog zdravlja, a svet je povezaniji više nego ikada u svojoj istoriji – jedan je od zaključaka nove knjige dr Orhana Dragaša, direktora Međunarodnog instituta za bezbednost, koja je predstavljena u Beogradu.

„Dva lica globalizacije – istina i obmane“, naziv je Dragaševe studije, koja se bavi brojnim aspektima današnje globalizacije, od njenog stanja u redovima najvećih svetskih igrača – SAD, EU i Kine, preko snage i dometa populističkih pokreta širom sveta, pa do analiza novih globalnih konflikta i uticaja lažnih vesti, društvenih medija na stanje savremene demokratije.

Globalizacija nije ideologija, ona je kompleksan proces, čije obrise možemo da pronađemo još i u doba Marka Pola ili Kolumba, tako da ona nije proizvod nikakve političke odluke ili zavere, kao što njeni protivnici često tvrde, već je proces koji ima svoju ekonomsku, tehnološku, socijalnu i naravno političku dimenziju. Živimo u doba četvrte industrijske revolucije, koja nam donosi i globalizaciju 4.0, sasvim novi tehnološki, ekonomski i društveni okvir, kojem ne treba da se suprotstavljamo, već treba da joj se što bolje prilagodimo“, kaže autor za naš list.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, govoreći na predstavljanju knjige, naglasio brzinu današnje globalizacije, kao jednu od njenih glavnih karakteristika. I u diplomatiji, kaže Dačić, globalizacija ima jak uticaj, tako da se vreme između nekog događaja i informacije o tom događaju toliko skraćuje da diplomate praktično rade u „lajv režimu“.

„Da li uopšte neko danas može da bude zatvoreno društvo“ – upitao je Dačić.

Profesor Zoran Dragišić, inače jedan od recenzenata Dragaševe knjige, kaže da je ona „veliko osveženje u našoj društvenoj nauci“, da pruža čvrste dokaze o tome da globalizacija nije politički projekat, već istorijski proces, nastao usled tehnološkog razvoja i prirodne ljudske želje da živi bolje i da se povezuje sa drugim nacijama i kulturama.

Pored njega, kao recenzenti knjige Orhana Dragaša, pojavljuju se ugledna svetska imena iz domena međunarodnih odnosa, sociologije, ekonomije i komunikacija, kao što su nekadašnji britanski diplomata i dekan Triniti koledža na Oksfordu Ajvor Roberts, zatim Nil Duli sa Univerziteta Saseks, Džang Điadong sa kineskog univerziteta Fudan, profesor ekonomije iz Istanbula Emre Alkin, Džonatan Grant sa londonskog Kings koledža, Marko Lombardi, profesor sociologije i komunikacija iz Milana i drugi.

Autor predgovora je istoričar Nikola Samardžić, a knjigu „Dva lica globalizacije – istina i obmane“ objavila je beogradska kuća „Albion books“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari