Beogradski džez festival ove godine je proglašen manifestacijom od posebnog značaja za grad. Osim toga, festival koji je u svojim prvim izdanjima ugostio neke od najvećih džez muzičara koji su 70-ih svirali, a danas već slove za klasike, ove godine dobio je i nešto veći budžet, od 15 miliona dinara, te pretenduje, kažu organizatori, da narednih godina postane globalno prepoznatljiv umetnički događaj.

Beogradski džez festival ove godine je proglašen manifestacijom od posebnog značaja za grad. Osim toga, festival koji je u svojim prvim izdanjima ugostio neke od najvećih džez muzičara koji su 70-ih svirali, a danas već slove za klasike, ove godine dobio je i nešto veći budžet, od 15 miliona dinara, te pretenduje, kažu organizatori, da narednih godina postane globalno prepoznatljiv umetnički događaj. BJF će zato, biti i koncipiran tako da objedini tendencije koje su obeležile prvih 15 godina festivala, sa modernim tokovima koji zanimaju generacije koji nisu uspele da isprate početke festivala.
Novitet Džez festivala je između ostalog i formiranje odbora iliti borda, novog organizacionog tela koje bi trebalo da se bavi strateškim pitanjima, za razliku od dosadašnjeg saveta čija ovlašćenja nisu bila jasno razgraničena od ovlašćenja umetničkog direktora. Uloga ovogodišnjeg Odbora festivala, budući da je sastavljen pre čitavih sedam dana, nije bitnije uticao na njegovo organizovanje, te će ovo telo zaživeti tek sledeće godine, nadaju se organizatori. Ove godine za članove su izabrani Milivoje Marković, Dučan Bajec, Milan Lučić, Zoran Vojnović i Jelena Jović Glišin, dok je umetnički direktor Vojislav Pantić.
U skladu sa nazivom festivala, program predstavlja ono što je danas striktno džez, rekao je umetnički direktor BJF Vojislav Pantić na jučerašnjoj konferenciji za štampu. Tako su u ovogodišnjem, kao i prošlogodišnjem programu, uvršćena imena koja se vezuju za prestižnu nagradu European Jazz Prize, kao i muzika koja povezuje američku i afričku tradiciju.
– Neke od najvećih zamerki prošlih godina, odnoslie su se na neafirmaciju domaće džez scene. Ove godine tu grešku ispravljamo, pa su se u programu našla i dva predstavnika srpskog džez zvuka, bend Vasila Hadžimanova i Marko Đorđević Sveti, umetnik koji već dugo živi u SAD – rekao je Milan Lučić, član odbora festivala. Među ostalim učesnicima naći će se Gianluigi Trovesi Ottetto iz Italije, Saxofour, brazilska umetnica Maria Joao. Na Kolarcu će nastupiti Brad Mehldau, Bobo Stenson Trio, Ravi Coltrane Group, Avishai Cohen Trio. Festival će biti zatvoren nastupom najveće zvezde festivala Dee Dee Bridgewater, koja će nastupiti nakon benda čije se ime još drži u tajnosti.
Gradska uprava je u organizaciji festivala učestvovala sa osam miliona dinara, što je duplo više nego prošle godine, dok je Ministarstvo kulture za ovaj umetnički događaj izdvojilo 1.200.000 dinara. Cene pojedinih koncerata su od 600 dinara pa dalje, dok komplet karata za svih pet dana festivala košta 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari