Glumac nesvakidašnjeg izraza koji je umeo da nasmeje ljude 1Foto: arhiva JDP

– Nema dovoljno dostojnih reči da opisu njegovu ljudsku i glumačku veličinu. Pred njim, jedinstvenim i neponovljivim, ja ostajem nema i tako mu odajem poslednju poštu! – reči su glumice Nele Mihailović upućene povodom odlaska naše nesamerive glumačke veličine, Milana Laneta Gutovića.

Naime, vest o njegovoj smrti, dva puta je potresla javnost. Prvi put je bila neistina koja je potom okupila ljude oko želje, uz poruke koje su preplavile društvene mreže, da se Lane brzo oporavi.

Nažalost, ove srede zavladala je opšta tuga kada je zvanično saopšteno da nas je visoko cenjeni i obožavani glumac napustio.

Da su bili prijatelji i drugari, kaže glumac Petar Božović.

– On je bio treća godina Akademije, a ja prva, družili smo se i posle toga. I kad se nismo družili ostali smo prijatelji. Toliko mi je teško palo, s druge strane, pokušavam to da podelim sa celim narodom, jer je on svojim šarmom, svojim talentom, svojom jedinstvenošću uspeo da uđe u svaku kuću i da postane član porodice – ukazuje Božović i nanovo zaključuje – Mnogo mi je lakše da podelim bol za mojim dragim Lanetom, sa svojim narodom.

Glumica Gorica Popović ističe da je njegov odlazak veliki gubitak za našu umetnost, pozorišnu i uopšte. Za našu kulturu.

– On je bio jedan izuzetan čovek, glumac nesvakidašnjeg izraza. Neobičnog. Uvek vam se činilo da to što on radi, da radi lako, sa humorom, da bi možda mogao svako na taj način da igra. Međutim, to je kod njega bilo toliko autentično, zanimljivo i duhovito i nije čudo što je bio toliko omiljen kod publike. Umeo je da nasmeje ljude – ističe Popović.

Ona dodaje da je Lane Gutović bio izuzetno profesionalan.

– Nekoliko stvari smo radili zajedno, vrlo lepo. Jednostvano ne mogu da se pomirim sa tom činjenicom da je on otišao – kaže njegova koleginica.

Glumac Mima Karadžić ističe: „Lane je bio divan i verovatno najduhovitiji ne samo glumac, već i čovek kog sam upoznao. Veliki gubitak za našu scenu. Mnogo sjajnih i kultnih predstava, ali i mnogo, mnogo, mnogo ovacija i aplauza koji su ga zasluženo pratili. Divno je bilo poznavati ga“.

Glumac Dragan Gagi Jovanović takođe ističe da je Gutović veliki glumac, jedan od najvećih komičara sa ovih prostora.

– Lečio nas je brižno svojim L. Svojim svojstvenim humorom. Hvala mu za svaki osmeh. Neka mu je večna slava – kaže Jovanović.

Milan Lane Gutović biće sahranjen u porti Crkve Svete Trojice u Kumodražu 28. avgusta na veliki verski praznik – Gospojinu.

Iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta najavili su da će komemoracija njihovom dugogdišnjem članu biti održana 10. septembra u podne u JDP-u.

Jedan od najlepših oproštaja, u stihu, priredio je svom kolegi glumac Ljubomir Bandović napisavši mu pesmu:

Sve natenane
Uvek sa strane.

K’o neki agent za bolje dane.
Govori malo, a mnogo tu stane.

Ismeva mane.
Zna i da lane.

Na šarlatane.
I polutane.

I samo nestane, da dušom da’ne.
Jer gužva je u aleiji za velikane.

Lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari