Nema Nove godine bez Pantića: Kako je Nikola Simić govorio o glumi, komediji, crtaćima 1Foto: Youtube/Tesna koža

Nijedna Nova godina gotovo da ne može da prođe bez televizijske reprize čuvenog Dimitrija Mite Pantića i „Tesne kože“, a replike poput „Du*e vam je zinulo za pare. Samo pare, daj pare, evo vam pare“ , „Našli ste danas da mi sečete struju“…, samo su neke koje je svojim likom i delom Nikola Simić učinio vanvremenskim.

„Balkanski bog komedije“, kako je Nikolu Simića zvao reditelj Slobodan Šuljagić preminuo je 2014. godine, a ostao je upamćen po maestralnim ulogama koje je odigrao.

Prvu ulogu u predstavi „Oklopni voz“ Miroslava Belovića dobio je još kao student 1957. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član postao dve godine kasnije. U ovom teatru ostao je do penzije.

U galeriji zapaženih uloga ostvarenih na scenama JDP-a posebno mesto pripada predstavi „Buba u uhu“, u kojoj je igrao još od 1971. godine i sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej 40 godina izvođenja. Ova predstava ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda. U više od hiljadu i po izvođenja „Bube u uhu“ Simić nikada nije izostao sa predstave, sve dok se nije razbole.

Kreirao je brojne likove iz komičnog i dramskog repertoara JDP-a „Kandid ili Optimizam“, „Pseći valcer“, „Čekajući Godoa“, „Punjene tikvice“. Igrao je u mnogobrojnim filmovima, poput „Više od igre“, „Nije nego“, „Diplomci“, „Davitelj protiv davitelja“, „Lajanje na zvezde“.

Ipak, legendarni status još za života stekao je ulogom večitog „mlađeg referenta“ Mite Pantića u filmskom serijalu „Tesna koža“ (1982 – 1991).

„Legendarni? Šta uopšte to znači? Čovek živi do onog trenutka dok ga ne zaborave, a s obzirom na to da sam ostavio veliki trag, mislim da me neće tako lako zaboraviti“, govorio je Simić.

Kada se penzionisao, i dalje je bio aktivan na pozorišnoj i filmskoj sceni. Pored pomenute kultne predstave „Buba u uhu“, igrao je i u mjuziklu „Producenti“ u Pozorištu na Terazijama. Ovo je bio njegov prvi mjuzikl, u kome je pevao, igrao i glumio, mladalački spretno, na pragu osme decenije. Zapravo njegova vedrina i dečaštvo ostaće uvek vezani uz njegovo ime.

„Imam stav da nikad ne ustajem na ‘levu’ nogu. Uvek sam zadovoljan, retko ljut“, govorio je večiti mladić.

„Šefe, koji ti je vrag“

Glumio je u televizijskim serijama: „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Agencija za SIS“, „Ljubav, navika, panika“, a poznat je i po tome što je u sinhronizacijama crtanih filmova na srpski jezik glas „pozajmljivao“ Dušku Dugoušku, Sekaču i Mikelanđelu u „Nindža kornjačama“, Megatronu, Blustriku i Čipu Čejsu u „Transformerisma“ i drugim crtanim junacima.

„Prvi Duško Dugouško bio je Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam… a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Pitao sam se kako ću ja to, a onda pomislio – isto kao i on. Tako je nastao taj unjkav glas“, pričao je Simić, koji će zauvek ostati upamćen po imitaciji čuvenog crtanog junaka koji izgovara rečenicu: „Šefe, koji ti je vrag“.

„To su bili odlični crtani filmovi zato što su to bili karakteri. Bez karaktera nema ništa“, govorio je Nikola Simić u emisiji „Kao sav normalan svet“.

O glumi i komediji

Nikola Simić govorio je da je maltene svaki glumac u dubini svoje duše i reditelj, te da je samo pitanje da li to ispliva na površinu ili ne, a kod njega je isplivalo.

„Ja sam to morao da iživim. U tome i jeste glumačka tajna da sa malo reči donesete i iznesete lik do kraja. Mada, nikada čovek ne može da se iskaže do kraja, uvek nešto ostane nedorečeno i to je jedna borba sa vremenom i mislim da je u ovakvoj borbi uvek vreme pobednik“, rekao je svojevremeno Simić.

Za njega je smeh bio nešto najblagotvornije na svetu.

„U smehu, kroz smeh, čovek sve nevolje zaboravlja. Neka to bude i za trenutak, ali taj trenutak je dragocen. Nemoguće je da jedno biće bude stalno pod tenzijom, mora negde da pokulja ono nagomilano u njemu“, rekao je u jednom intervjuu Nikola Simić.

Smatrao je da narod voli komedije i da ih treba raditi, ali je naglašavao da je komedije mnogo teško raditi.

„Mislim da je komedija najteži žanr u dramskom književnosti. Komedija, ako se radi o filmu, zahteva dobar scenario, da fiml bude svež. Međutim, kod nas čini mi se sve što radimo, radimo polovično. Ako vi jedan geg uradite sa stopostotnom verom, ono ne može da bude burgijada. Komedija mora na neki način da oslikava život, ali možda u onom apsurdnijem delu“, zabeleženi su razgovori sa Nikolom Simićem na YouTube kanalu Bibliofonoteka Vrnjačka banja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari