Glumci u filmovima ovog reditelja ne zarađuju gotovo ništa, a opet se utrkuju da rade sa njim 1foto: Youtube Screenshot

Edvard Norton je u Holivudu poznat kao glumac sa kojim je teško raditi. Ipak, sa jednim autorom očigledno vrlo lako nađe zajednički jezik, i radi često iako kako on to sam kaže, svakim snimanjem novog filma je više u minusu na svom računu.

Još od filma „Moonrise Kingdom“, Norton često sarađuje sa proslavljenim autorom nezavisnog filma Vesom Andersonom. Ovaj reditelj već godinama sklapa u svojim filmovima jedan drugačiji svet, visoko estetizovan, sa pregršt poznatih glumaca koji su tu samo da bi izgovorili nekoliko rečenica. Neko bi pomislio da upravo zbog toga njegovi filmovi su preskupi za snimanje, jer u istom kadru često se nađu Bil Marej, Džejson Švarcman ili pomenuti Norton, uz dodatke Reifa Fajnsa, Brusa Vilisa, Tom Henksa ili Skarlet Johanson. Međutim činjenica je da većina ovih glumaca radi ove filmove samo zato što žele saradnju sa Andersonom, a da cifre koje dobijaju su mnogo ispod njihove regularne sume.

O tome je otvoreno pričao Edvartd Norton nakon što je snimio „Moonrise kingdom“, a ništa se nije promenilo ni nakon filmova „Grand Budapest Hotel“,“ French Dispatch“ i „Asteroid City“ na kojima su kasnije sarađivali.

„Što se tiče honorara, mislim da sam zaradio oko 4 hiljade dolara. Primao sam minimalac koji ti određuje glumačko udruženje. Kad me ljudi pitaju zašto se pojavljujem u reklamama, pa zato što mogu onda nesmetano da radim filmove Vesa Andersona, bez da razmišljam o parama. Izgubio sam pare na svakom njegovom filmu, i to bi uradio opet“ izjavio je Edvard Norton.

Koliko je mala produkcija celog projekta govori i to da da je cela ekipa, preko glumaca, do reditelja, kamermana i scenografa živela zajedno u jednoj kući i putovala zajedno kombijem. Kako je naglasio Norton, kao da su mala pozorišna trupa.

I pored ovakvog načina snimanja, mimo glamura i velikih budžeta, svi se opet i opet vraćaju saradnji sa Andersonom.

„Obožavam da rdim sa njim, i veoma je lako to raditi, jer on mi prvo kaže kako treba da izgovorim rečenicu, i ja samo to ponovim. Ja sam samo lutka na koncu za Ves Andersona“. ispričao je Norton.

Uskoro nas i u našim bioskopima očekuje nova saradnja Nortona i Andersona (kao i većine standardne ekipe Andersonovih glumaca), „Asteroid City“, o sletanju vanzemaljaca u malo, izmišljeno mesto u centralnoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari