Glumci Vukosavljeviću: Sprečite urušavanje Narodnog pozorišta 1Foto: wikipedia

Umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta u Beogradu obratila se pismom ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću i Vladi Srbije u kojem ih je pozvala da spreče „očigledno urušavanje“ te institucije u godini njenog jubileja i „zaštiti ih od sramote“ kojoj ih izlaže Dejan Savić., prenosi N1.

Kako prenosi N1, oni su naveli da se protestu pridružili brojni drugi zaposleni.

Prošlo je više od dve nedelje kako je grupa glumaca i članova ansambla Drame izrazila javni protest povodom dešavanja u Narodnom pozorištu na početku jubilarne sezone i zatražila smenu upravnika Dejana Savića.

„Naš zahtev smo artikulisali u sedam tačaka i uputili ga Upravnom odboru Narodnog pozorišta koji se proglasio nenadležnim za odgovor na šest od sedam u dopisu izloženih razloga za smenu upravnika Savića. Pritom, Upravni odbor je tom prilikom naznačio da je doneo odluku o prenameni sredstava koja je imala za posledicu pomeranje predstave Nečista krv sa 2018. na 2019. godinu, čime je ugrožen repertoar Drame u jubilarnoj sezoni, na osnovu dobijenog dopisa Ministarstva kulture i informisanja“, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

U međuvremenu, kako se dodaje, protestu se pridružila značajna većina članova Drame, kao i brojni drugi zaposleni iz Pozorišta.

U pismu se navodi da iako je ministar kulture, gospodin Vukosavljević, javno izneo stav da prati situaciju u Narodnom pozorištu, da ima mehanizme da reaguje i da će blagovremeno reagovati, reakcija je izostala, piše N1.

„I dok čekamo reakciju, Drama je ostala bez umetničkog direktora, uprava čiju smenu tražimo se ponaša kao da se ništa ne događa, Savić je privatizovao veb sajt teatra koristeći ga za obračun sa zaposlenima koji su u protestu, u ime Pozorišta svečano otvara Veliku scenu na kojoj nisu završeni predviđeni radovi, ignoriše niz značajnih problema koji su nastali i nastaju njihovim greškama u rukovođenju Kuće (poput juče otkazanog, a u repertoaru za novembar najavljenog gostovanja predstave Balkanski špijun na regionalnom festivalu u Brčkom) i time i dalje nanosi štetu Nacionalnom teatru“, saopštili su umetnici i saradnici Drame, navodi N1.

Oni su ministru i Vladi poručili da je „njihova obaveza da spreče ovo očigledno urušavanje institucije“ u godini jubileja.

„Vaša je obaveza da nas zaštitite od sramote kojoj nas izlaže Dejan Savić. Vaša je obaveza da nam omogućite da nastavimo sa razvojem svojih već dokazanih umetničkih potencijala, koje su prepoznali i publika i kolege iz zemlje i regiona“, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari