Takmičenje, koje je u javnosti poznato pod akronimom „ARD muzičko takmičenje“ otpočelo je 29. avgusta i trajaće do 16. septembra 2011. Skraćenica ARD stoji za Arbeitsgemeinschaft der ffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland, poznatije kao Prvi program nemačke televizije. Ovo takmičenje važi za jedno od najuglednijih muzičkih takmičenja koje se održava svake godine u četiri različita faha.

Ove godine su na programu klavir, oboa, truba i orgulje. Učešće je od samog početka 1952. bilo internacionalno. Kvocijent stranih učesnika je iznad 80 odsto. Tako je i ove godine. Nakon selektivnih anonimnih predispita od prijavljenih 448 muzičara iz 47 zemalja, na takmičenje je primljeno ukupno 184 muzičara iz 32 zemlje. Četiri žirija je odabralo kandidate koji će od danas do završnih koncerata 16. septembra nastupati.

Ovo takmičenje je najbolja referenca za profesionalnu muzičku karijeru, neka vrsta „odskočne daske“ na međunarodne muzičke bine sveta. Među laureatima ove nagrade su slavna imena poput Jessye Norman, Maurice AndrÚ, Francisco Araiza, Hermann Baumann, Natalia Gutman, Christoph Eschenbach, Mitsuko Uchida, Bernd Glemser, G’nther Kaunzinger, Thomas Quasthoff, Ivan Rebroff, Juri Baschmet, Christian Tetzlaff, Sharon Kam, Heinz Holliger, Peter Sadlo, Branimir Slokar, Isabelle Moretti und das Quatuor Ebrne.

Ovo takmičenje je ujedno i precizni kompas o plodnosti muzičke pedagogije i o trendovima unutar muzičkih kultura zemalja učesnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari