Gojković otvorila izložbu "Jedan minut zauvek" Ervina Vurma 1Foto: Dario Konstatinović

– Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je na otvaranju izložbe Ervina Vurma “Jedan minut zauvek” u Muzeju savremene umetnosti da je ovo jedna od najznačajnijih postavki u našoj zemlji i da o njenoj važnosti govori činjenica da je ovo prva samostalna izložba na ovim prostorima jednog od najistaknutijih savremenih umetnika.- saopšteno je iz Ministasrtva kulture i informisanja

„Gostovanje svetski priznatog stvaraoca, još jednom nas podseća da je Beograd bio i ostao kulturna prestonica ovog dela Evrope i sveta. U tom smislu, čini se da nema ničeg prirodnijeg nego da upravo Muzej savremene umetnosti bude mesto na kome će se dogoditi susret i interakcija Vurmove vrhunske umetnosti i ovdašnje kulturne javnosti, inače odavno željne njegovog dolaska“, podvukla je Gojković.

Prema njenim rečima publika će imati sjajnu priliku da se tokom narednih pet meseci bliže upozna s radom Ervina Vurma, njegovim jedinstvenim umetničkim pogledom na svet i da se uveri u njegov raskošni talenat, koji duže od četiri decenije snažno zrači na svetskoj sceni. – saopšteno je iz MKI

Gojković je precizirala da su pred publikom radovi koji prikazuju celokupni opus umetnika, njegovu raznovrsnost i kompleksnost, a da posebnu vrednost izložbe čine skulpture od gline, izrađene specijalno za ovu priliku po modelima arhitektonskog nasleđa naše prestonice iz ’70-ih i ’80-tih godina prošlog veka. Ministarka kulture izrazila je uverenje da će izloženi radovi naići na odličan prijem kod publike imajući u vidu stečenu reputaciju originalnog i nesvakidašnjeg autora, koji uspeva istovremeno da zaintrigira i oduševi i najveće znalce i najširu javnost.

„Živimo u vremenima koja su svakako puna neizvesnosti i izazova. Ipak, kako bismo ih prevazišli, moramo sačuvati optimizam. U tome je umetnost, upravo kao što je Vurmova, nezamenjiva, o čemu govore i njegove reči: ‘Humor je moje oružje’“, zaključila je Gojković
Iožba “Jedan minut zauvek” austrijskog umetnika Ervina Vurma održaće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) na svih pet nivoa od 7. aprila do 9 avgusta, a pod kustoskom upravom Marijane Kolarić i Žeroma Sansa.

Budući da je reč o prvom velikom predstavljanju Vurma na Balkanu ono teži da prikaže njegov kompleksan tridesetogodišnji opus od 90-ih godina prošlog veka do danas. Sem jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) postavku obuhvataju i njegovi drugi ikonični radovi kao što su „Uzana kuća” (Narrow House), „Debeli automobil” (Fat Car), „Debela kuća” (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo Vurmovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i nova produkcija.

Ervin Vurm (1954) jedan je od trenutno najistaknutijih autora savremene svetske umetničke scene. Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.

Vurm je slavu stekao tokom 90-ih godina prošlog veka upravo serijom jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču većinu egzistencijalnih pitanja.

Vurmova jednostavna uputstva i crteži pozivaju na učešće kroz inkluzivan, zabavan i društveno participativan pristup, preispitujući istovremeno konvencionalnu vajarsku tradiciju gde publika kroz igru, ples i pokret postaje i sama jednominutna skulptura.

Posebno za izložbu u Beogradu Vurm je izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.

S tim u vezi ova sveobuhvatna izložba, zamišljena po koncepciji kao introspektivna pre nego retrospektivna navode iz MSUB.

Naslov izložbe “Jedan minut zauvek” nosi u sebi paradoksalnu sintezu prolaznosti i večnosti u težnji da podseti na neke ikonične Vurmove jednominutne i performativne skulpture, ovom prilikom oživljene i ponovo izvedene, a koje jedino kroz učešće publike ostavljaju mogućnost i verovatnoću da će stečeno iskustvo zauvek biti upamćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari