„Goli“, prva plesna predstava na sceni užičkog pozorišta 1Foto Ana Milošević

Plesna predstava „Goli“, u režiji Isidore Stanišić, biće 553. premijera na sceni Narodnog pozorišta u Užicu. Premijerno izvođenje je zakazano za subotu, 18. decembar, u 19.30. To će biti prva predstava ovog tipa u Užicu, ali i svojevrsna uvertira za razvoj ove vrste umetnosti u užičkom pozorištu, rekao je, između ostalog, Nemanja Ranković, umetnički direktor pozorišta.

„Užičko pozorište ima dugu i prilično uspešnu pozorišnu tradiciju, ali predstave koje su do sada nastajale u našoj produkciji, uglavnom su bile bazirane na dramskom stvaralaštvu. Ovo je dugogodišnja želja i potreba da se otvorimo ka savremenom scenskom izrazu. Već 15 do 20 godina ozbiljno pričamo o pokretanju edukativnog centra za savremenu dramu i pozorište. U okviru nje, ples je nezaobilazan kao pozorišna umetnost“, naglasio je Ranković.

Cilj projekta je doprinos razvoju savremene plesne scene u unutrašnjosti, a kreativni tim je saglasan da je neopravdano da ples bude privilegija samo Beograda i Novog Sada.

„Nemamo naše plesače i bilo je previše očekivati da tek tako uđemo u produkciju bez pomoći profesionalaca. Zato u predstavi učestvuju igrači Bitef dance kompanije“, objašnjava Ranković.

Predstava se izvodi u okviru projekta Protivčoveštvo, kojim se ukazuje na gubitak humanih elemenata čoveka usled pogrešnog pravca tehnološkog razvoja, kao i na položaj radničke klase u kapitalizmu.

Poseban značaj ima za Užice kao rodno mesto jedne od začetnica savremenog plesa u Srbiji, Marije Mage Magazinović.

Upravo uloga Mage Magazinović, koju je svojevremeno tumačila, posebno je inspirisala rediteljku Isidoru Stanišić.

„Čestitam užičkom pozorištu na hrabrosti, jer su se upustili u svojevrsnu avanturu, pošto ovakve predstave do sada nisu viđene na sceni NP Užice. Ples kojim ćemo se predstaviti neće biti apstraktan, već bliži fizičkom teatru, kako bismo ostvarili lakšu komunikaciju sa publikom“, kaže rediteljka.

„Polazna tačka i tema ove predstave je transhumanizam, što je tema koja interesuje mnoge umetnike. Zato smo moj autorski tim i ja krenuli malo drugačijim putem i došli smo do toga da nam treba saradnja sa nekim iz industrije, da nam pomogne da zajedno promišljamo“, objašnjava Stanišić ostvarenu saradnju sa kompanijom „Tekstil“ iz Užica.

Kreativna direktorka kompanije „Tekstil“ Jelena Pavlović istakla je da je učešće u ovom projektu doprinelo obeležavanju tri decenije te kompanije. Specifična veza pronađena je u etimološki sličnom poreklu pojmova „tekstil“ i „tehnologija“.

„Umetnici preispituju i kritikuju negativne aspekte društva, a mi smo neophodni kao potvrda prisustva industrijskog i pragmatičnog sveta“, rekla je Jelena Pavlović.

Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović istakao je i da je u ovom „poduhvatu“ pozorištu neophodna podrška javnosti.

„Ples ima iskonski značaj za čoveka, pa je naše interesovanje za ovu predstavu logično. Ples i igra oslobađaju od strahova, dovode čoveka do iskonske slobode. Nadamo se da će on na našoj sceni postati tradicija“, kaže Stamatović.

Dramaturgiju i tekst potpisuje Dimitrije Kokanov.

U predstavi učestvuju plesači: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Dušan Bajčetić i glumica užičkog pozorišta Ivana Pavićević.

Muziku potpisuje Darja Janošević, scenu i kostim Marijana Zorzić Petrović, dizajn zvuka Nikola Pejović, a dizajn svetla Aleksandar Rosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari